Accucentrale voor opslag schone stroom in Zeeland

Het Amerikaanse bedrijf in commerciële energieopslag AES begint maandag in Zeeland met de bouw van een accucentrale voor tijdelijke opslag van stroom voor het openbare elektriciteitsnet. De 'superbatterij' moet een schakel worden in de verkoop van wind- of zonnestroom aan consumenten en bedrijven.

Windmolens bij Neeltje Jans in Zeeland. Beeld anp

Opslagcentrales voor stroom worden in Nederland tot dusver niet gebruikt. De centrale in Vlissingen-Oost, die eind dit jaar klaar moet zijn, wordt de eerste op het vasteland van Europa. Welke stroomleveranciers de batterij gaan vullen is nog onbekend. Gesprekken met de eigenaren van wind- en zonneparken moeten nog beginnen, zegt bestuurder Steve Corwell van AES Europe.

De superbatterij, met de omvang van een parkeergarage voor tweehonderd auto's, bestaat uit een aaneenschakeling van lithium-ion-accu's met een gezamenlijk vermogen van 10 megawatt. Die capaciteit is te gering om een volledig windpark of zonnecentrale te vervangen. Maar zon en wind zorgen voor grotere pieken en dalen in het stroomaanbod, zegt Corwell. 'Dat veroorzaakt stabiliteitsproblemen op het net die met deze stroom kan worden opgeheven'.

350 megawatt

Landelijke netbeheerder Tennet ontkent overigens dat het hoofdspanningsnet instabieler is geworden door de opkomst van wind- en zonnestroom. De 'onbalans' tussen de gebruikelijke vraag en aanbod wordt sinds jaar en dag opgevangen door een speciale markt van aanbieders, waaronder energiecentrales en lokale producenten zoals tuinders en fabrieken, zegt Tennet. 'Die markt is ongeveer 350 megawatt groot en dat is de laatste jaren nauwelijks veranderd. Problemen met vraag en aanbod van duurzame stroom worden tot dusver goed opgevangen.'

Dat batterijen hierin geen rol spelen, komt volgens Tennet door de relatief hoge kosten van zo'n centrale. Toch denkt AES-directeur Corwell straks met andere stroomaanbieders te kunnen concurreren. 'De kosten zijn ongeveer gelijk aan stroom uit een gasgestookte centrale, met als voordeel dat het direct en op volle kracht kan worden geleverd.' AES gaat vanaf volgend jaar meebieden op de wekelijkse veiling van Tennet voor stabiliteitsstroom.

Superbatterij

Voor het structurele probleem van de opslag van wind- en zonne-energie zijn superbatterijen geen oplossing, zegt ook Arjen Jongepier van de Zeeuwse netwerkbedrijf Delta. 'Deze batterij zou ongeveer achthonderd huishoudens één hele dag van stroom kunnen voorzien; dan is hij leeg.'

Accu's zijn te duur voor grootschalige en langdurige opslag, zegt hij. 'Die toekomst is waarschijnlijk aan het omzetten van stroom in gas en de opslag van water in reservoirs. Voor dat laatste heeft Nederland zelf weinig in huis, maar hebben we wel goede verbindingen met onder meer Noorwegen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden