Accu van elektrische auto gaat vijf tot twintig jaar mee

Er zijn twee vragen die bezitters van elektrische auto's kwellen. De eerste is: haal ik met de huidige lading mijn bestemming? En de tweede: hoelang gaat de accu in mijn auto mee? Op die tweede vraag hebben Franse wetenschappers nu een antwoord gevonden dat zowel geruststellend als onrustbarend is. Lithium-ionaccu's in elektrische auto's gaan vijf tot twintig jaar mee.

Het opladen van een elektrische auto Beeld anp

De levensduur van een accu is van belang omdat dit veruit het duurste onderdeel is van een elektrische auto. Een levensduur van vijf jaar zal veel automobilisten niet geruststellen. Toch beschouwen onderzoekers van het Franse energie-instituut CEA de uitkomst als goed nieuws, omdat volgens hen de gemiddelde levensduur van een reguliere auto ongeveer acht jaar bedraagt.

Een belangrijke factor die bepaalt hoe lang een accu meegaat, is de omgevingstemperatuur, aldus onderzoeker Mikael Cugnet van CEA. Vooral hoge temperaturen blijken schadelijk: vanaf dertig graden Celsius beginnen de prestaties van de batterij af te nemen. Vaak is de teruggang tijdelijk, maar soms zijn er ook blijvende gevolgen, vooral als een auto lange tijd wordt blootgesteld aan hoge temperaturen.

Automobilisten kunnen schade aan hun accu volgens Cugnet voorkomen als ze deze tijdens warme perioden niet volledig opladen. Een volle accu blijkt kwetsbaarder voor hitte dan een enigszins ontladen accu. Overigens houdt de software die het laadproces regelt daar vaak al rekening mee.

Niet te snel optrekken
Onderzoeker Mark Bolech van TNO bevestigt dit beeld. 'Bijna alle problemen met lithium-ionaccu's zijn te herleiden op lokale oververhitting', zegt hij. Automobilisten kunnen dit mede voorkomen door de accu's niet te zwaar te belasten. 'Dat betekent niet te snel optrekken of te hard remmen.' Bij vertragen wordt remenergie omgezet in elektrische energie, die wordt teruggevoerd in de accu. Ook snelladen verkort de levensduur.

Algemeen wordt ervan uitgegaan dat een accu bruikbaar is tot hij is teruggevallen tot 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit. Vanaf dat moment is het pakket niet waardeloos, maar zou het gebruikt kunnen worden voor een nieuwe toepassing, bijvoorbeeld als back-upstroomvoorziening voor ziekenhuisapparatuur, of voor de opslag van duurzaam opgewekte stroom uit zonnepanelen of windmolens, omdat de resterende capaciteit van deze accu's zelfs op dat moment nog groot genoeg is voor een behoorlijke hoeveelheid energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.