Accountantscontrole bleef bij Ahold jaren achter bij de groei

Het aantal accountants bij Ahold is sterk achtergebleven bij de groei van het bedrijf. Deloitte en Touche kon daardoor de boekhouding van het supermarktbedrijf minder grondig controleren....

Dat zeggen twee ingewijden van het bedrijf die anoniem willen blijven. Ahold verlengde in 1998 zijn contract met Deloitte en Touche en betaalde net als de drie jaar daarvoor jaarlijks circa 1,4 miljoen euro (3 miljoen gulden) voor de controle. Zowel Ahold als Deloitte en Touche willen geen mededelingen doen over de onderlinge afspraken.

Ahold is door het grote aantal overnames de afgelopen jaren explosief gegroeid. De omzet is tussen 1996 en 1998 nagenoeg verdubbeld tot 25,8 miljard euro. Daarna groeide Ahold fors door overnames van onder meer US Foodservice en het Argentijnse Disco. Juist daar is achteraf fraude in de boekhouding ontdekt.

Door de betaling aan accountants in 1998 te bevriezen, kon Deloitte en Touche minder diep graven in het bedrijf. Bezoekjes aan diverse werkmaatschappijen bleven na 1998 plots achterwege. De accountant raakte steeds afhankelijker van de interne accountantsdienst. Deze dienst levert informatie aan de accountant.

Deloitte en Touche heeft na de ontdekking van de boekhoudfraude bij Ahold de goedkeurende verklaring voor 2000 en 2001 ingetrokken. De accountants werden namelijk geconfronteerd met informatie die volgens Ahold 'voorheen niet voor de controlerende accountants beschikbaar was'.

De interne accountantsdienst speelde bij Ahold ook een cruciale rol bij overnames. 'Als het om een Nederlandse of Engelstalige acquisitie gaat, doen we de due diligence (boekenonderzoek, red.) meestal zelf', stelde de toenmalige interne hoofdaccountant Paul Ekelschot september 2000 in een blad van accountantsclub Nivra.

Ekelschot uitte destijds al kritiek op de verzwakte positie van de accountants. Dat deed hij ruim voordat fraude bij energiereus Enron ontstond. 'De externe kantoren moeten meer moed tonen in de beroepsuitoefening', stelde hij.

Ahold is zich er inmiddels van bewust dat de externe controle aanscherping behoeft. Het Zaanse concern begon in 2002 een initiatief voor de gehele onderneming, gericht op versterking van toezicht, controle en naleving .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden