Accountants onder toezicht AFM

Het kabinet wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aanwijzen als toezichthouder voor accountantsbedrijven. Dat blijkt uit een wetsvoorstel waarmee het vrijdag akkoord is gegaan....

Het kabinet sleutelde al geruime tijd aan plannen om de accountants onder toezicht te plaatsen. Tijdens een recente reeks boekhoudschandalen is gebleken dat accountants niet altijd de rol kunnen spelen die van hen verwacht mag worden. Het kabinet wil daarom hun positie en onafhankelijkheid versterken. Het wetsvoorstel sluit aan bij een richtlijn die onlangs door de Europese Commissie is gepresenteerd.

Het wetsvoorstel maakt het ook mogelijk kwaliteitseisen te stellen aan accountantsorganisaties en daaraan verbonden accountants die wettelijke controles verrichten.

De accountantsvereniging Novaa is niet enthousiast over het wetsvoorstel. ,,Het komt te vroeg en het is veel te ingewikkeld. We krijgen nu hele nieuwe wetgeving, terwijl er al goede accountantswetten bestaan'', aldus een woordvoerder. Volgens hem hadden de accountants op veel eenvoudiger wijze onder AFM-toezicht kunnen komen.

Novaa is wel tevreden dat het belangrijkste pijnpunt uit de wet is gehaald. Volgens een eerdere opzet kon slechts een beperkt aantal accountants optreden als boekencontroleur van beursgenoteerde bedrijven. Dat plan stuitte op fel verzet van de brancheorganisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden