Accountants KPMG en Moret willen fuseren

Twee van de grootste advies- en accountantsorganisaties in de wereld, KPMG en Ernst & Young, gaan fuseren. De nieuwe groep nestelt zich met een omzet van 16 miljard dollar en rond de 150 duizend medewerkers op de eerste plaats van de wereldranglijst....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De fusie wordt gezien als een antwoord op de eerder aangekondigde megafusie tussen Coopers & Lybrand en Price Waterhouse. Mogelijk zouden de beide accountantskantoren die fusie met deze aankondiging willen frustreren. Indien mededingingsautoriteiten de fusie van KPMG en Ernst & Young verbieden, zouden ze ook de andere fusie niet kunnen toelaten.

KPMG is voortgekomen uit de Nederlandse accountantsfirma Klynveld, Kraayenhof die begin jaren tachtig fuseerde met het Duitse Goerdeler tot KMG. In 1986 werd met het Amerikaanse Peat Marwick de reus KPMG gevormd.

Ernst & Young kwam drie jaar later tot stand door een fusie van de Amerikaanse kantoren Ernst & Whinney en Arthur Young. Tot het laatstgenoemde kantoor behoorde ook de Nederlandse accountantsorganisatie Moret & Limperg.

Nu is sprake van een nieuwe fusiegolf. Exact één maand geleden maakten Coopers & Lybrand en Price Waterhouse bekend te gaan fuseren. Hierdoor zou een kantoor ontstaan dat goed was voor een omzet van 13 miljard dollar en 130 duizend werknemers, het grootste kantoor ter wereld. Maar het fusieproces is nog nauwelijks in beweging gezet of de nieuwe combinatie - één naam hebben Coopers en Price zelfs nog niet bedacht - is al weer afgezakt naar de tweede plek.

KPMG was in Nederland ook al eerder op het overnamepad. Het accountantskantoor probeerde hier onlangs tevergeefs nog de VB Groep in Voorburg over te nemen. In Nederland vormen KPMG en Moret, Ernst & Young met samen 8500 medewerkers een superkantoor. KPMG is in Nederland nu al de grootste in de branche. Moret is tweede.

De fusieplannen van de grote accountantsfirma's zal wereldwijd problemen kunnen opleveren met de anti-trust en mededingingsautoriteiten. In sommige landen zullen de overblijvende kantoren enorme marktaandelen krijgen. Daarnaast zal sprake kunnen zijn van belangenconflicten. KPMG en Ernst & Young hebben nu vaak juist de bitterste concurrenten in bepaalde branches als cliënt. In de VS is KPMG bijvoorbeeld de adviseur en accountant van Pepsico., terwijl Ernst & Young aartsvijand Coca-Cola tot zijn belangrijkste cliënten mag rekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden