Accountant wist van gesjoemel bij Enron

Accountantsbureau Andersen is verder in verlegenheid gebracht nu blijkt dat de firma al in augustus op de hoogte was van de financiële problemen bij de energiegigant Enron, vier maanden voor de ondergang van het bedrijf....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens onderzoekers van het Amerikaanse Congres belegde Andersen in augustus een spoedbijeenkomst om over de problemen bij Enron te praten. Dat gebeurde nadat een Enron-medewerkster Andersen had gewaarschuwd dat het energiebedrijf dubieuze constructies gebruikte om verliezen buiten de boeken te houden.

De vraag is nu waarom Andersen niet ingreep, danwel de autoriteiten op de hoogte bracht. Uiteindelijk gaf Andersen Enron twee maanden later opdracht de verliezen in de resultaten te verwerken, met als gevolg dat het bedrijf opeens zware verliezen moest melden. Het was het begin van de ondergang van het concern.

Andersen wijst op het feit dat de Enron-topman al een extern advocatenkantoor, Vinson en Elkins, had ingeschakeld om de constructies te bestuderen. Dat kantoor concludeerde dat de boekhoudmethoden 'creatief en agressief' waren, maar 'niet onoorbaar'.

Onderzoekers van het Congres vinden het echter verdacht dat Andersen later een deel van de Enron-documenten besloot te vernietigen. Andersen ontsloeg deze week D. Duncan, de accountant die over Enron ging en ook het vernietigen van de stukken leidde.

Volgens de Washington Post vergaderde de top van Andersen al in februari om te beoordelen of zij Enron nog als klant wilden houden. Toen zouden er al bedenkingen zijn over de dubieuze boekhoudpraktijken bij Enron.

De beschuldigingen zijn riskant voor Andersen. Gedupeerde Enron-werknemers en -beleggers zijn al schadevergoedingsprocedures tegen Andersen begonnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden