ABP verhoogt pensioenpremie

Het ABP heeft de pensioenpremie met ingang van deze maand met 1 procentpunt verhoogd. Deze tijdelijke verhoging gaat ambtenaren en onderwijzers gemiddeld 8 euro per maand kosten. Volgens het pensioenfonds is de stijging van de premie voornamelijk te wijten aan de lage rente.

Van onze verslaggever

Het bestuur van het ABP heeft op grond van de dekkingsgraad, de verhouding tussen het vermogen en alle toekomstige verplichtingen, van eind april besloten de premie te verhogen van 20,6 naar 21,6 procent. De dekkingsgraad was toen na een snelle stijging in de tweede helft van 2009 gedaald van circa 105 naar 102 procent. Zodra de dekkingsgraad onder de 104,3 procent komt, is het fonds in onderdekking.

Sinds eind april is de dekkingsgraad verder gezakt naar 96 procent eind mei. Die daling is grotendeels het gevolg van de lagere lange rente. Hoe lager die rente, hoe hoger de verplichtingen van het fonds worden gewaardeerd.

Door de daling van de dekkingsgraad zit het pensioenfonds op het pad dat was uitgestippeld in het herstelplan van vorig jaar. In dit plan, dat pensioenfondsen van De Nederlandsche Bank moeten opstellen, staat hoe het fonds denkt de buffers weer aan te vullen. Het fonds streeft naar een dekkingsgraad van 125 procent. Bij die stand is het mogelijk de pensioenen volledig te laten meegroeien met de inflatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden