'ABP moet niet beleggen in fossiele brandstoffen'

Zeventien milieuorganisaties roepen pensioenfonds ABP op niet meer te investeren in de olie-, gas- en kolenindustrie. Dat schrijven ze in een brief die vandaag aan het ambtenarenpensioenfonds wordt overhandigd. De belangenorganisaties maken zich niet alleen zorgen over klimaatverandering, maar waarschuwen ook voor de 'carbon bubble', de koolstofzeepbel die beleggen in fossiele energie riskant kan maken.

Gelekte olie in de Nigerdelta in Nigeria.Beeld ap

Het ABP investeert 10 miljard euro van zijn totale belegde vermogen (323 miljard) in fossiele brandstofbedrijven als Shell, Total en ExxonMobile. De milieuclubs wijzen in hun brief op een onderzoek dat stelt dat 60 tot 80 procent van de fossiele reserves in de grond moet blijven om opwarming van de aarde met meer dan 2 graden te voorkomen. 'Als we de klimaatdoelstellingen serieus nemen, zijn die investeringen niets meer waard', licht Marjan Minnesma, directeur van duurzaamheidplatform Urgenda toe.

De belangenorganisaties, waaronder ook Greenpeace, Milieudefensie en Oxfam Novib, wijzen op verschillende onderzoeken die beleggers waarschuwen voor deze koolstofbubbel.

Het ABP laat in een reactie weten te blijven investeren in de olie-, gas- en kolenindustrie. 'We zijn bekend met de in de brief genoemde onderzoeken, we gebruiken deze zelf ook', laat een woordvoerder weten. Maar volgens het grootste pensioenfonds van Nederland is het nog maar 'zeer de vraag' of de risico's waarop de milieuorganisaties doelen daadwerkelijk zullen optreden. 'Wereldwijd stijgt de vraag naar energie nog steeds en hernieuwbare bronnen zijn helaas nog niet in staat om in voldoende mate in die behoefte te voorzien.'

Maatschappelijke druk
Volgens Minnesma kan het ABP de oproep van de milieuclubs niet negeren. 'Het pensioenfonds is er voor ons. Veel mensen zijn bezorgd over klimaatverandering en willen graag dat hun pensioenfonds investeert in schone energie en niet in gas en kolen.' Greenpeace-directeur Sylvia Borren verwacht dat ABP de kritiek serieus neemt. 'De maatschappelijke druk om in duurzame energie te investeren is hoog. Dat het ABP nu nee roept, zegt niets, zo gaat dat altijd met dit soort organisaties. Ze zeggen: hoe kom je erbij? Maar krabben zich vervolgens wel achter de oren.'

Het ABP lag vorige week ook onder vuur. Toen verzocht de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu de pensioengigant te stoppen met investeren in drie Israëlische banken omdat ze de uitbreiding van illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied financieren. Het pensioenfonds liet vrijdag echter weten te blijven investeren in de banken, omdat de beleggingen niet in strijd zijn met nationale of internationale wetgeving of gedragslijnen.

Dat de milieuorganisaties juist nu met hun kritiek komen, is toeval, zegt Minnesma van Urgenda. 'Over een paar weken begint een nieuwe ronde klimaatonderhandelingen, wij willen alvast de aandacht vestigen op dit onderwerp.'

Een olieplatform in de Noordzee.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden