ABP-beleggers ontslagen wegens privétransacties

De Stichting Pensioenfonds ABP heeft vorige maand twee topmedewerkers van de eigen afdeling vermogensbeheer APG Asset Management ontslagen wegens mogelijke front running. Het ontslag heeft op staande voet plaatsgevonden.

Van onze verslaggever Peter de Waard

Het tweetal liftte waarschijnlijk via privétransacties stiekem mee met transacties die ze voor ABP uitvoerden. De grootste pensioenbeheerder van Nederland maakte het nieuws woensdag bekend, nadat het via een website al was uitgelekt.

Een woordvoerder van het ABP geeft toe dat handelaren zijn ontslagen, omdat zij ‘zakelijke en privétransacties onvoldoende gescheiden hebben’. ‘En dat is strikt verboden. Niemand mag daarbij zelfs de schijn tegen hebben’, aldus woordvoerder Hans ten Brinke.

Het woord frontrunning wil het ABP niet gebruiken, omdat dit wettelijk strafbaar is als misbruik van voorwetenschap. Het ABP spreekt daarom liever van ‘overtreding van de Code of Conduct’, de eigen gedragscode die heel strikt is op dit gebied. ‘Die komt erop neer dat medewerkers niet privé mogen handelen in aandelen waar ze ook zakelijk in handelen’, aldus de woordvoerder.

Het ABP bracht direct na het ontdekken van de overtredingen de toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de hoogte. Aangifte bij justitie is niet gedaan. ‘Dat is een zaak van de AFM’, aldus Ten Brinke.

Verder laat het ABP weten dat er een intern onderzoek heeft plaatsgevonden. Daaruit is gebleken dat de overtredingen niet hebben geleid tot ‘financiële verliezen voor onze opdrachtgevers’. Of het tweetal er zelf garen bij heeft gesponnen is ook maar de vraag. ‘Het lijkt erop dat hun voordeel nogal mager is geweest. Het was bepaald geen slimme transactie.’

Bij APG Asset Management werken 500 van de 4.000 werknemers die bij de Stichting Pensioenfonds ABP in dienst zijn. Onduidelijk is hoe het tweetal tegen de lamp is gelopen en om welke transacties het ging. Met 1,1 miljoen aangesloten leden is dit pensioenfonds veruit het grootste van het land.

Voormalig directeur van het ABP Jean Frijns presenteerde vorige maand nog een lijvig rapport over de miserabele prestaties van de pensioenfondsen. Zijn aanbeveling was dat er meer toezicht moet komen op de specialisten die het pensioengeld beleggen.

Vorige maand stapte Ed Nijpels op als voorzitter bij het ABP vanwege zijn omstreden commissariaat bij de DSB Bank in Wognum. Door de crisis verloor het ABP veel geld door koersdalingen maar nu heeft het fonds zich weer hersteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden