ABN verzweeg 'gevoelige nevenfunctie' bij Oranjes

ABN Amro verzweeg de functie van directeur Kees van Dijkhuizen bij de holding van de Oranjes. Omdat deze raakt aan de privésfeer van de koninklijke familie.

Kees van Dijkhuizen Beeld anp
Kees van DijkhuizenBeeld anp

Financieel directeur Kees van Dijkhuizen van ABN Amro heeft een nevenfunctie verborgen gehouden als bestuurslid bij de 'financiële holding' van koning Willem-Alexander en leden van de koninklijke familie. Deze Stichting Bewind houdt onder meer toezicht op het vermogen en wikkelt de erfenissen af van leden van de Oranjes.

Deze nevenfunctie van Van Dijkhuizen bij de stichting staat nergens in documenten van de bank vermeld. Het niet publiekelijk melden van de functie is opmerkelijk, omdat juist staatsbank ABN Amro begin dit jaar door de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) op de vingers werd getikt omdat de bank onvoldoende zicht zou hebben op nevenfuncties van de top. Toen ook nog bleek dat de raad van bestuur een forse salarisverhoging zou krijgen, werd de beursgang van ABN Amro door minister Jeroen Dijsselbloem uitgesteld.

Van Dijkhuizen zegt bij monde van zijn woordvoerder dat de nevenfunctie wel bij de bank bekend is, maar dat vanwege de 'hoge sensitiviteit en privacy, bij wijze van uitzondering' besloten is de nevenfunctie niet in het jaarverslag of op de website te melden. Deze afwijking op 'het geldende beleid' rechtvaardigt de bank met de opmerking 'dat deze nevenfunctie de persoonlijke levenssfeer van de koninklijke familie raakt'.

Alleen toezicht
De toezichthouder DNB en de Nederlandse staat, als eigenaar, zijn wel op de hoogte van de bestuursfunctie, aldus de woordvoerder. Alle andere nevenactiviteiten van de topbankier staan wel vermeld op de website van de bank. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat in een reactie weten dat Van Dijkhuizen niet zelf vermogen beheert van de koninklijke familie maar 'als één van de bestuurders van de Stichting Bewind toezicht houdt op de vermogensbeheerder.' DNB wil niet reageren.

Minister Jeroen Dijsselbloem benadrukte na de ophef dit voorjaar juist het belang van transparantie over de bijbanen van de top van ABN Amro. Hij schreef aan de Tweede Kamer: 'iedere commissaris is, evenals iedere bestuurder, tevens al jaren gebonden' aan 'een uitgebreide regeling rond tegenstrijdige belangen en heeft onder meer de verplichting om elk (potentieel) tegenstrijdig belang direct te melden'. Nu laat Dijsselbloem weten 'begrip' te hebben voor 'de overwegingen van de bank'.

Weinig overtuigende argumenten
Een woordvoerder van ABN Amro zegt dat de bank 'geen enkele aanwijzing heeft voor enig tegenstrijdig belang'. Maar hoogleraar Forensische Accountancy Marcel Pheijffer vindt het 'opmerkelijk' dat de nevenfunctie van Van Dijkhuizen - 'in strijd met de voorschriften' - niet openbaar is gemaakt.

'De functie is immers reeds openbaar omdat deze eenvoudig bij de Kamer van Koophandel is op te vragen. Daarom is het argument van sensitiviteit en privacy als door de bank opgegeven niet valide', aldus Pheiffer. 'In 2009 zijn Kamervragen beantwoord over de stichtingen van het Koninklijk Huis. Alle namen van de toenmalige bestuurders en betrokkenen zijn toen door de minister-president gemeld. Hoezo sensitiviteit en privacy? Het zijn weinig overtuigende argumenten.'

null Beeld anp
Beeld anp

Naar de beurs

Het is de bedoeling dat ABN Amro begin volgend jaar weer naar de beurs gaat. Van Dijkhuizen speelt hierbij als financieel directeur een centrale rol. De nevenfunctie van Van Dijkhuizen kan spanning opleveren, omdat hij als ABN-topman kennis heeft van onder meer koersgevoelige informatie. Lees hier meer over de 'te gevoelige nevenfunctie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden