ABN poogt kunstcollectie te redden

Kunstwerken Scheringa worden niet meteen geveild...

OPMEER/IJMUIDEN ABN Amro zal met de curatoren van DSB Bank gaan overleggen over een oplossing voor de kunstcollectie van Scheringa. Dat heeft een woordvoeder van de bank gezegd. ABN Amro zal de collectie niet meteen gaan veilen en te gelde maken als het failliete DSB Beheer niet meer aan zijn verplichtingen voldoet om de rente en aflossing op de hypotheeklening te betalen. ‘We zullen dat alleen doen als er geen enkel uitzicht meer is op een oplossing’, aldus een woordvoerder van ABN Amro.

Dirk en Baukje Scheringa deden gisteren een oproep in de Volkskrant om de kunstcollectie te redden en niet uiteen te laten vallen. Ze willen dat die in het vrijwel voltooide nieuwe museum in Opmeer wordt ondergebracht.

De bank wil daar heel graag aan meewerken. Het veilen van de hele collectie die zij nu in vuistpand heeft, zou immers de waarde enorm kunnen aantasten, omdat de kunstmarkt dan wordt overvoerd. De vervangingswaarde is 46 miljoen euro, maar de veilingwaarde mogelijk nog niet de helft. ABN Amro heeft een hypotheek op het nieuwe museum verleend van 32 miljoen euro. Als de curatoren de hypotheek zouden aflossen, zouden ze zelf weer kunnen beschikken over de collectie en die kunnen gaan verkopen. De baten komen dan bij de andere schuldeisers terecht.

Maar het probleem is ingewikkeld. Met het onderbrengen van de collectie in het nieuwe museum in Opmeer zou een bedrag van tussen de 60 en 80 miljoen euro gemoeid kunnen zijn: 32 miljoen euro voor het aflossen van de hypotheek en dan nog enkele tientallen miljoenen voor de collectie zelf. De staat en de gemeente hebben al laten weten hier geen geld in te kunnen steken. De gemeente Opmeer verloor vorig jaar al een keer 6 miljoen euro in de Icesave-affaire. Het museum is inmiddels wind- en waterdicht gemaakt en hoewel de bouw is stilgelegd, zal de aannemer voor de winter voor verwarming zorgen, zodat er geen verpaupering plaatsvindt.

Mogelijk zouden fondsen, rijke particulieren of grote bedrijven in de regio een bijdrage kunnen leveren aan het redden van de collectie.

AZ en Tata Steel
Directeur communicatie S. Manzar Hussain van Tata Steel in Londen die gisteren bij de dochter Corus (co-sponsor van AZ) in IJmuiden was, zei nog niet op de hoogte te zijn van de problemen bij de DSB Bank (ex-sponsor van AZ). Het Indiase staalbedrijf heeft een bedrijfsfilosofie om een groot deel van de winst terug te geven aan de gemeenschap.

Op voorhand sluit Tata wel een overname van AZ uit. ‘In onze filosofie past niet dat we eigenaar zijn van voetbalclubs.’ Corus wil wel co-sponsor van AZ blijven. Daarnaast is Tata zelf shirtsponsor van eerste divisieclub Telstar en naamgever van het stadion in Velsen.

Manzar Hussain zegt dat Tata veel geld investeert in het voetballen in India via onder meer het financieren van voetbalacademies. ‘Ongeveer de helft van de spelers van het nationale voetbalteam van India is daar opgeleid. Maar als de spelers doorbreken en miljoenen gaan verdienen, dan moeten ze dat zelf weten. Wij zullen er geen eigenaar meer van willen zijn.’

Ratan Tata, de eigenaar van het conglomeraat dat behalve staalbedrijf Corus ook autofabrieken, IT-bedrijven en theeplantages heeft, wil niet in het voetspoor treden van zijn landgenoot Lakshmi Mittal, de eigenaar van het grootste staalbedrijf ter wereld. Die heeft al een belang in de Londense voetbalclub Queens Park Rangers en heeft ook plannen gehad voor overname van Everton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden