ABN kiest met Rijkman Groenink voor agressie

Na ING en Rabobank heeft ook ABN Amro een nieuwe topman benoemd. Met de keuze voor de relatief jonge en ambitieuze Rijkman Groenink kiest ABN Amro voor de aanval....

Van onze verslaggever

ABN Amro zal het komend decennium een agressieve expansiestrategie volgen. Daarbij zal de bank zich richten op Europa. Dit verwachten analisten op grond van de keuze voor Rijkman Groenink (50) als nieuwe topman van de bank.

Groenink, nu als bestuurder verantwoordelijk voor het binnenlandbedrijf van de bank, volgt in mei volgend jaar bestuursvoorzitter Jan Kalff op. De keuze voor Groenink is enigszins verrassend. Hij gold als een van de kandidaten voor deze post, maar velen tipten zijn collega Jan-Maarten de Jong als belangrijkste kandidaat. De Jong is vier jaar ouder en minder uitgesproken. Daarnaast is zijn blazoen vlekkeloos. Groenink is als bankier is het verleden enkele keren in opspraak gekomen, met name in de affaire rond de HCS-voorkenniszaak in 1991.

Groenink is al sinds 1988 bestuurslid van achtereenvolgens Amrobank en ABN Amro. Hij beschikt in dat opzicht over een grote ervaring. Niettemin is hij met 50 jaar nog de Benjamin binnen het bestuur. Als Groenink tot zijn pensioen bij de bank blijft, zal hij tot ver na 2010 een belangrijke stempel op het beleid drukken.

Groenink staat bekend als een harde en ambitieuze bankier die kiest voor een agressieve strategie. Dat bewees hij vorig jaar nog met het tegenbod van ABN Amro op Generale Bank. 'Hij is duidelijk de meest aanvallende persoon in het bestuur. ABN Amro zal met hem mogelijk meer risico's durven gaan nemen', zegt een analist.

Ook ING Groep (Ewald Kist volgt daar volgend jaar Godfried van der Lugt op) en Rabobank (Hans Smits nam eerder dit jaar het roer over van Herman Wijffels) hebben inmiddels hun keuze bepaald. Analist Cees Haasnoot van Stroeve denkt dat ING met deze keuze duidelijk een andere koers uitzet dan ABN Amro. 'ING huldigt met iemand als Kist toch meer de Nederlandse cultuur van consensus. ABN Amro kiest met Groenink voor een Angelsaksische aanpak.'

De keuze voor Groenink is vrijdagmorgen besproken in de raden van bestuur en commissarissen. Eerder had Kalff samen met president-commissaris en oud-Akzo-topman Aernout Loudon het voorstel al voorbereid.

De benoeming van Groenink heeft ook consequenties voor de portefeuilles van de andere bestuurders. De Jong, die naast het voorzitterschap grijpt, zal nu verantwoordelijk worden voor de divisie Nederland, die volgend jaar zal worden uitgebouwd tot een divisie Europa. Als verantwoordelijke bestuurder voor de divisie buitenland zal De Jong worden opgevolgd door Joost Kuiper, voormalig directeur van de optiebeurs en ex-bestuursvoorzitter van zakenbank MeesPierson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden