ABN keert succesvol terug in AEX

De AEX-index, met de 25 belangrijkste beursfondsen van Nederland, kende maandag de belangrijkste fondswissel van het jaar. Herintreder ABN Amro behoorde daarbij tot de best presterende AEX-fondsen met een winst van 1,1 procent. Olie- en gasdienstverlener SBM Offshore spon weinig garen bij zijn terugkeer in de AEX en verloor 1,3 procent.

null Beeld Rechtenvrij
Beeld Rechtenvrij

Kunstmestbedrijf OCI (min 0,8 procent) en verzekeraar Delta Lloyd (min 4,3 procent) moesten plaatsmaken voor de herintreders. Beursmaatschappij Euronext beoordeelt elk jaar in maart welke fondsen behoren tot de belangrijkste van de Nederlandse beurs. Elk kwartaal wordt de AEX herzien, maar tussentijdse toetreding is alleen mogelijk bij de beursgang van extreem grote nieuwkomers of als een van de fondsen wegvalt door bijvoorbeeld een fusie met een ander fonds.

Notering in de AEX is belangrijk omdat een fonds zichtbaarder wordt voor beleggers. Bovendien mogen sommige institutionele beleggers, zoals grote pensioenfondsen en verzekeraars, alleen beleggen in fondsen die genoteerd zijn aan de AEX. Beleggingen in zulke grote fondsen zouden minder risico's met zich meebrengen.

De AEX en de kleinere broertjes de Midkap en de AScX bieden beurshandelaren de mogelijkheid te beleggen in een pakket aan fondsen, die gezamenlijk een weerspiegeling zijn van de globale Nederlandse beursontwikkelingen. Alleen de AEX kent al meer dan tweeduizend beleggingsproducten, aldus beursbedrijf Euronext, dat de fondsen beheert.

Niet makkelijk

ABN Amro zegt blij te zijn met de 'snelle toetreding tot de eredivisie van de Nederlandse aandelenmarkten'. De bank ging afgelopen november weer naar de beurs, nadat het bijna acht jaar lang onder leiding stond van de Nederlandse staat. Het was de op één na grootste beursgang van Europa in 2015.

Makkelijk heeft ABN het overigens nog niet. Tijdens de presentatie van de laatste kwartaalcijfers in februari bleek de nettowinst van het laatste kwartaal van 2015 eenderde lager te zijn dan de nettowinst in het laatste kwartaal van 2014. Dit kwam volgens de bank door de toegenomen wettelijke bankheffingen. Verder kampt de bank met schadeclaims voor zogeheten Euriborhypotheken en moet er negatieve rente worden betaald voor het stallen van geld bij de Europese centrale bank.

Corruptieproces

Een notering aan de AEX betekent niet per se dat het ook goed gaat met een bedrijf. De mate waarin wordt gehandeld in een aandeel heeft ook invloed op de indeling. Nieuws - goed of slecht - zorgt voor handel. Zo hebben turbulente tijden bij SBM Offshore voor veel beweging gezorgd in het aandeel. Het bedrijf staat in Brazilië op een zwarte lijst vanwege een corruptieproces tegen de drie managers van het bedrijf: Robert Zubiate, Tony Mace en Didier Keller. Zij riskeren celstraffen van enkele jaren.

Ook de lage olieprijs van het afgelopen jaar kwam niet goed uit voor het bedrijf, dat het grootste deel van de omzet behaalt met olietankers die in de diepzee olie raffineren. Het aandeel daalde tijdens de dagkoersen van gisteren, maar analist Thijs Berkeler voorspelt dat SBM weer gaat opklimmen. 'De olie trekt weer aan en ook in Brazilië lijken ze het ergste te hebben gehad.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden