nieuwsABN Amro

ABN Amro zoekt nieuwe baas, topman Van Dijkhuizen vertrekt

ABN Amro moet op zoek naar een nieuwe topman. De huidige bestuursvoorzitter, Kees van Dijkhuizen, houdt er na afloop van zijn huidige, tumultueus verlopen termijn april volgend jaar mee op. Dat heeft de bank, nog steeds voor een meerderheid in handen van de staat, zondagavond gemeld, nadat geruchten over een vertrek in het weekeinde steeds sterker waren geworden.

Kees van Dijkhuizen blijft tot april volgend jaar aan als topman van ABN. Beeld Jiri Büller
Kees van Dijkhuizen blijft tot april volgend jaar aan als topman van ABN.Beeld Jiri Büller

De 63-jarige Van Dijkhuizen was sinds 1 januari 2017 de hoogste baas bij ABN Amro, als opvolger van oud-VVD-minister Gerrit Zalm. Daarvoor was de oud-topambtenaar van het ministerie van Financiën al drie jaar de financieel directeur van de bank. De benoeming van Van Dijkhuizen tot hoogste baas verliep chaotisch. Namen van kandidaten lekten uit, waarop diverse kroonprinsen de bank verlieten, en Van Dijkhuizen onder het goedkeurend oog van toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem werd benoemd.

President-commissaris Tom de Swaan van ABN Amro zei zondagavond trots te zijn op de resultaten die Van Dijkhuizen heeft bereikt. ‘De bank staat er goed voor en is op koers om de financiële doelstellingen te halen. We kijken ernaar uit om de goede samenwerking voort te zetten en om de komende tijd verdere stappen te maken.’ Volgens De Swaan hoeft de opvolger van Van Dijkhuizen niet per se vanuit ABN te komen. De raad van commissarissen gaat binnen en buiten de bank op zoek.

Volgens De Telegraaf hebben andere banken en betaalbedrijven daarom al maatregelen genomen om te voorkomen dat hun eigen kroonprinsen naar ABN Amro vertrekken om daar de baas te worden. Dat zou onder andere gelden voor ING-bestuurder Steven van Rijswijk, die genoemd wordt om Ralph Hamers op te volgen als die vertrekt bij ING.

Minst betaalde bestuursvoorzitter

President-commissaris De Swaan (73) staat voor de taak de opvolging van Van Dijkhuizen niet weer te laten ontaarden in chaos. Zijn voorganger Olga Zoutendijk vertrok begin vorig jaar vervroegd na kritiek op haar stijl van leidinggeven. Volgens critici zou ze er op uit zijn geweest zelf Zalm op te volgen. Complicatie voor De Swaan is dat de contracten van diverse hoge managers net onder de raad van bestuur ook aflopen. Bovendien zijn de beloningsmogelijkheden voor een baas van ABN Amro, nog steeds voor de meerderheid in staatshanden, beperkt. Van Dijkhuizen was vorig jaar met een krap een miljoen euro, waarvan 723 duizend euro basissalaris, de slechts beloonde bestuursvoorzitter bij een AEX-bedrijf.

Ondanks de lovende woorden van zijn president-commissaris kreeg Van Dijkhuizen de afgelopen tijd ook kritiek. Een groep anonieme hoge managers klaagde enkele keren over de gebrekkige leiderschapsstijl van de oud-topambtenaar, en onduidelijkheid over de koers van ABN Amro. Zijn opvolger, wellicht de eerste sinds een decennium zonder een achtergrond bij het ministerie van Financiën, moet de rust herstellen bij de bank en duidelijk maken hoe en waar ABN Amro in de toekomst zijn geld denkt te verdienen.

Waarom is ABN Amro nog steeds een staatsbank?

Er wordt al lang gewacht op de volgende pluk aandelen ABN Amro die door de staat van de hand wordt gedaan. Waarom gebeurt dat maar niet?

Het is voortdurend onrustig bij ABN Amro. Hoe komt dat toch?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden