CEO Kees van Dijkhuizen (L) en CFO ad interim Alexander Rahusen tijdens de toelichting op de cijfers van ABN AMRO
CEO Kees van Dijkhuizen (L) en CFO ad interim Alexander Rahusen tijdens de toelichting op de cijfers van ABN AMRO © ANP

ABN Amro ziet winst fors stijgen door hypotheken, ondanks de lage rente

De huizenmarkt draait op volle toeren, en daarmee ook ABN Amro. De bank, die de meeste nieuwe hypotheken verstrekt in Nederland, maakte het afgelopen kwartaal 615 miljoen euro winst. Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Begin deze week kwam De Nederlandsche Bank nog met waarschuwende woorden. De extreem lage rente gaat het de grote banken in Nederland steeds moeilijker maken hun winst op peil te houden. Dat stelde de toezichthouder op basis van eigen onderzoek. De verdiensten komen onder druk te staan 'door de vervanging van oude hypotheekportefeuilles met relatief hoge marges door nieuwe hypotheken met lagere marges'. Bovendien melden zich met de pensioenfondsen en verzekeraars nieuwe concurrenten op de hypotheekmarkt.


Daar heeft ABN Amro dus vooralsnog weinig last van. De bank, die nog altijd grotendeels in handen is van de Nederlandse staat, verdiende in de eerste drie maanden van dit jaar fors meer aan kredieten voor bedrijven en hypotheken. 'De lage en negatieve rentestanden hebben we kunnen opvangen en de rentebaten zijn toegenomen', zei de kersverse CEO Kees van Dijkhuizen vanmorgen bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Mocht het scenario van DNB op de langere termijn wél uitkomen, dan kan ABN Amro daar alsnog flink last van krijgen. Rabobank is nog altijd marktleider hypotheken in Nederland. Maar de laatste jaren zet ook ABN Amro hier zwaar op in. De kredietportefeuille van de bank bestaat voor meer dan de helft uit woningen en vastgoed. Haar hypotheeklabel Florius biedt een extra snelle procedure aan: binnen 24 uur kan de klant een hypotheek afsluiten.

Naast groeiende inkomsten wist ABN Amro ook de kosten binnen de perken te houden. Tot 2020 worden bijna drieduizend banen geschrapt. Ook de zogenoemde kredietvoorzieningen - het bedrag dat ABN Amro opzij moet zetten voor leningen die mogelijk niet helemaal worden terugbetaald - blijven relatief laag, al groeiden ze wel: van 2 naar 63 miljoen euro.

Eerder deze maand maakte ook ING een forse winststijging bekend. De grootste bank van Nederland zag haar onderliggende winst met 39 procent stijgen.