ABN Amro winnaar op het Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De grote Europese beurzen zijn maandag verdeeld gesloten. De AEX-index in Amsterdam werd overeind gehouden door ABN Amro. Het aandeel eindigde 3,6 procent hoger op 37,15 euro na een nieuw overnamebod van het bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Banco Santander en Fortis. De AEX, de graadmeter van meest verhandelde fondsen, sloot op 561,90 punten. Dat was een winst van 0,97 punt ofwel 0,2 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 0,4 procent op 761,61 punten. De DAX in Frankfurt en de CAC in Parijs wonnen respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. De FTSE in Londen zakte 0,3 procent. Handelaren spraken van een vakantiestemming op Beursplein 5. ,,De handelsvolumes bleven laag tot zeer laag'', zei Rik Zwaneveld van AFS Brokers. ,,ABN Amro vormde de positieve uitzondering.''

Winnaar

In de AEX was ABN Amro winnaar na het nieuwe bod van het consortium van RBS, Banco Santander en Fortis. Het drietal biedt 71,1 miljard euro voor Nederlands grootste bank exclusief de Amerikaanse dochter LaSalle. Het consortium wil meer contanten voor ABN Amro op tafel leggen. Fortis leverde de grootste negatieve bijdrage aan de AEX met een verlies van 2 procent. In Londen won Barclays 0,6 procent. Beleggers denken dat het minder waarschijnlijk is dat Barclays zijn bod op ABN Amro zal verhogen.

Twee andere zwaarwegende fondsen drukten de hoofdgraadmeter in Amsterdam. Elektronicaconcern Philips daalde met 1,1 procent na de publicatie van tweedekwartaalcijfers. Het bedrijf boekte in het tweede kwartaal van dit jaar ietwat tegenvallende cijfers, maar herhaalde dat de vooruitzichten goed zijn. Afwaardering

Shell verloor 1,3 procent, ondanks een hogere olieprijs. Het bedrijf had last van een afwaardering van de Londense bank HSBC. In de rest van Europa verloren ook andere oliefondsen terrein. BP verloor in Londen 0,8 procent nadat zakenbank Credit Suisse de winstvooruitzichten voor het fonds verlaagde. Total daalde met 1,2 procent in Parijs.

Chipmachinefabrikant ASML behoorde met een plus van 0,2 procent tot de stijgers. Het bedrijf heeft een nieuwe chipmachine gelanceerd, die de omzet en het marktaandeel moet vergroten.

Opvallende daler In de MidKap was het uitzendbedrijf USG People een opvallende daler met een 5,3 procent lagere aandelenkoers. Handelaren hadden geen duidelijke reden voor het verlies. De grootste verliezer op het Damrak was de autofabrikant Spyker. Het aandeel ging, zonder directe aanleiding, 8,5 procent omlaag tot 7,09 euro, de laagste stand ooit. Het geplaagde bedrijf is sinds begin maart bijna twee derde van zijn beurswaarde kwijtgeraakt. De euro noteerde maandag 1,3775 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag was de Europese munt 1,3790 dollar waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden