ABN Amro weigert voortaan klanten uit tabaksindustrie, beleggers reageren sceptisch

Als eerste grote bank van Nederland doet ABN Amro de tabaksindustrie in de ban. Nieuwe klanten uit die sector worden niet langer geaccepteerd. In een verklaring wijst de bank erop dat elk jaar ongeveer 20.000 Nederlanders overlijden aan roken, 'en nog enkele duizenden aan de gevolgen van meeroken'.

Koen Haegens
Een personeelslid van ABN Amro rookt een sigaret. Beeld anp
Een personeelslid van ABN Amro rookt een sigaret.Beeld anp

Hoewel de belangen van ABN Amro in de tabaksindustrie klein zijn, kan de stap toch grote gevolgen hebben. Door zo nadrukkelijk afstand te nemen, worden andere banken, maar ook verzekeraars en pensioenfondsen onder druk gezet om zich hierover uit te spreken. 'Wij hopen dat andere financiële instellingen spoedig volgen en hun maatschappelijk beleid aanscherpen', laat directeur Floris Italianer van de Hartstichting weten. Samen met de tabaksboycot kondigen ABN Amro en de Hartstichting tegelijkertijd een intensieve samenwerking aan.

De weinige nog lopende contracten van ABN Amro met de tabaksindustrie zullen uitgediend worden, maar nieuwe klanten - van tabakshandelaren tot sigarettenfabrikanten - worden niet geaccepteerd. Ook zal de staatsbank niet langer geld investeren in de sector. Wel mogen beleggende klanten, anders dan bij bijvoorbeeld wapenfabrikanten, zelf weten of ze geld stoppen in de tabaksindustrie.

Met dat laatste is de Vereniging Effectenbezitters (VEB) tevreden. '

Maar met een boyot is de vereniging minder blij: 'Bevoogdende banken, daar zijn wij niet zo van', laat adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB weten. Wel waarschuwt hij voor een glijdende schaal bij het hanteren van ethische normen: 'Het probleem is dat er bij dit soort discussies nooit één waarheid is. Natuurlijk is roken heel slecht voor de gezondheid. Maar het mag wel gewoon in Nederland. Gaan we dan straks ook de chemische en olie-industrie boycotten? Die maken heel belangrijke producten, maar zijn wel vervuilend voor het milieu. Of Unilever: dat wordt altijd geprezen door ngo's, maar al het zout, vet en suiker in levensmiddelen is ook slecht.'

Dat zulke dilemma's niet uit de lucht gegrepen zijn, bleek afgelopen maand nog. De Zweedse Handelsbanken plaatste toen Shell op een zwarte lijst van internationale bedrijven. Het gaat stuk voor stuk om concerns die zich schuldig hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen, corruptie of milieuschandalen. Andere bekende ondernemingen waarin niet langer geïnvesteerd wordt, zijn onder meer Chevron, Deutsche Telekom en Renault.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden