ABN Amro struikelt over erfenis Van den Nieuwenhuyzen

De arm van voormalig Begemann-president Joep van den Nieuwenhuyzen reikt ook ongewild ver. Nu lijkt ABN Amro de rekening gepresenteerd te krijgen van de escapades en affaires die dit bedrijvenconglomeraat dwongen tot een totale uitverkoop....

PETER DE WAARD

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Na het eerdere fiasco met Smit Trafo ging ABN Amro gisteren de mist in met de beursintroductie van een andere voormalige Begemann-dochter; de schakelkastenfabriek Holec Holland. Het gezichtsverlies voor de bank is enorm.

ABN Amro, die grote aspiraties heeft om op de mondiale emissiemarkt een toonaangevende speler te zijn, is blijkbaar niet eens in staat om fatsoenlijk vijf miljoen aandelen tegen een prijs van 20 gulden per stuk te plaatsen. Het totale bedrag van honderd miljoen dat hiermee is gemoeid, staat in schril contrast met de miljarden die de bank bij andere emissies wil plaatsen.

Extra pijnlijk is dat de bank herhaaldelijk beleggers verkeerd blijkt in te schatten. Woensdag werd nog besloten het aantal nieuw te plaatsen aandelen Holec te halveren en de prijs te verlagen tot 20 gulden. ABN Amro dacht hiermee een aantal grote beleggers over de streep te kunnen trekken. Maar deze onverwachte maatregel schrok de beleggers juist verder af. Donderdag moest de introductie alsnog helemaal worden afgeblazen.

Het besluit is uniek. Eerder dit jaar waren de aandelen van nieuwe beursfondsen als Nutreco, Brunel en Vedior niet aan te slepen. Inschrijvingen werden wegens massale belangstelling vroegtijdig gesloten. De inschrijvingsprijs van het aandeel Vedior werd op het laatste moment door het begeleidend effectenhuis Morgan Stanley zelfs verhoogd. ABN Amro drong in het openbaar aan tot betere regelgeving voor massale overtekeningen bij nieuwe introducties.

De bank schuift de zwarte piet nu naar buitenstaanders. Zo zouden de twee grootaandeelhouders van Holec - de Zwitserse bank UBS en het Britse pensioenfonds Cinven - te veel stukken hebben willen plaatsen. Het is een slecht excuus. Als geen ander had ABN Amro als begeleidende bank de daadwerkelijke belangstelling onder beleggers moeten aftasten.

Ook de pers kreeg de schuld. Vorige week liet een handelaar van het effectenkantoor Van Meer James Capel zich in het dagblad De Telegraaf negatief uit over de interesse van grote Nederlandse beleggers voor aandelen Holec.

Niet bekend

Maar eerder ging ABN Amro al de mist in met de introductie van een andere voormalige Begemann-dochter, Smit Transformatoren in Nijmegen. Dit bedrijf werd eind 1994 tegen een introductieprijs van 45 gulden naar de beurs gebracht. In het eerste halfjaar van 1995 belandde Smit diep in de rode cijfers. De organisatie bleek hopeloos inefficiënt. Smit Transformatoren was veel te vroeg naar de beurs gebracht. ABN Amro was gedwongen de aandelen, waarvan de koers inmiddels tot 25 gulden was gedaald, allemaal terug te kopen.

Ook met de introductie van Holec lijkt de ABN Amro te voortvarend te zijn geweest. Het bedrijf zou eigenlijk pas in 1998 naar de beurs gaan, maar het tijdstip werd vervroegd om de expansie van het bedrijf mogelijk te maken.

De introductieprijs werd relatief laag gehouden - nog geen tien keer de winst per aandeel, terwijl andere fondsen dit jaar voor het dubbele waren verkocht - maar de groeivooruitzichten waren ook matig. Daarnaast had Holec nog geen enkele track-record opgebouwd. Dat beleggers niet stonden te popelen, ligt voor de hand. Holec was nog niet beursrijp.

Niet ieder fonds met een Begemann-luchtje is op de beurs automatisch een fiasco. DOCdata, de cd-producent die in mei weer na een kortstondig avontuur als Begemann-dochter op de beurs werd genoteerd, heeft de koers van 25,25 tot 31,80 gulden zien oplopen. Pikanter is mogelijk nog dat de koers van het nieuwe fonds Begaclaim deze week tot vier gulden verdubbelde. ABN Amro kan zijn eigen Begaclaim opmaken.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden