Nieuws Stikstofuitstoot

ABN Amro: stikstofuitspraak kost bouw 14 miljard

De bouwsector ziet de komende vijf jaar voor 14 miljard euro aan projecten in rook opgaan. Dat concludeert ABN Amro.

Medewerkers van Milieudefensie meten hoe vervuild de lucht is op de hoek van de Hoefkade en de Vaillantlaan in Den Haag. Sinds 1 januari 2015 moet Nederland overal aan de Europese norm voor stikstofdioxide voldoen. Beeld ANP

Oorzaak is de uitspraak van de Raad van State, die in mei oordeelde dat de Nederlandse stikstofaanpak niet deugt. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) mag niet meer worden gebruikt voor het verlenen van vergunningen aan bouwactiviteiten die schade kunnen berokkenen aan de natuur.

Volgens berekeningen van ABN Amro staat daardoor alleen al 9 miljard euro aan wegenbouwprojecten op losse schroeven. Behalve grote wegenprojecten staan andere infrastructurele projecten, zoals projecten aan het spoor, hoofdvaarwaterwegen en luchthavens, op de tocht. Naast de infrastructuur wordt de woning- en utiliteitsbouw hard geraakt. De Raad van State heeft al een aantal bestemmingsplannen voor nieuwe woningen en gebouwen nietig verklaard. De woningbouwproductie haperde al door hoge bouwkosten en tekort aan personeel. De uitspraak van de Raad van State kan er volgens ABN Amro voor zorgen dat de woningbouw tot stilstand komt. Hierdoor wordt niet het doel gehaald van de Rijksoverheid om 75 duizend nieuwe woningen per jaar te bouwen. ABN Amro verwacht dat de woningbouw minimaal 1 miljard euro per jaar aan omzet zal mislopen. Vooral woningbouwprojecten in regio’s met een woningoverschot zullen moeilijk doorgang vinden.

Er zijn volgens ABN Amro wel mogelijkheden om er een mouw aan te passen. Zo kan tijdens de bouw worden gezorgd dat de stikstofuitstoot wordt verlaagd, bijvoorbeeld door de inzet van elektrische bouwwerktuigen. Het gebruik van wegen zorgt voor de meeste uitstoot.

Maar als kan worden aangetoond dat er geen alternatieve oplossingen zijn, er een dwingende reden van openbaar belang is, en compensatiemaatregelen worden genomen, kan de bouw mogelijk toch doorgang vinden. Voor de woningbouw is dit veel lastiger.

Wat is er schadelijk aan stikstof en waarom moet het beperkt worden?

Er is een stikstofcrisis. Maar wat betekent dit precies? Want wat is stikstof eigenlijk en wat is er zo schadelijk aan dat we het moeten beperken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden