ABN Amro stevent af op confrontatie

Het bod van 24,5 miljard dollar dat het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander dit weekeinde op tafel legde voor LaSalle, brengt een oplossing in de overnamestrijd rond ABN Amro nauwelijks dichterbij....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Stap 1: Bank of America

ABN Amro heeft het bod van 24,5 miljard dollar (18 miljard euro) van het RBS-consortium op de Amerikaanse dochter LaSalle verworpen. Het bod is volgens ABN Amro niet superieur aan het eerdere bod van Bank of America vanwege verschillende onzekerheden en risico's. Door het bod te verwerpen stevent de bank af op een confrontatie met de aandeelhouders.

Stap 2: de directie

De directie van ABN Amro zal pogen het bod op LaSalle van Bank of America goedgekeurd te krijgen. Niet alleen maakt dat de weg vrij voor een overname door Barclays, het is ook noodzakelijk gezien de de dreigende schadeclaim van Bank of America. Het is ondenkbaar dat ABN Amro al bij voorbaat dit bod laat vallen.

Stap 3: de aandeelhouders

De aandeelhouders zullen zich vervolgens moeten uitspreken over de beoogde verkoop. Als de beleggers de directie van ABN Amro zou steunen, snijden zij in feite het bod van het bankentrio de pas af. Aangezien dit bod hoger zal zijn dan het bod van Barclays, lijkt het logisch om de verkoop van LaSalle aan Bank of America te torpederen. Daarmee ontstaat er opnieuw een botsing tussen de aandeelhouders en de directie. De verhouding tussen de raad van commissarissen en de aandeelhouders lijkt daarmee onherstelbaar beschadigd te raken. Goede kans dat de aandeelhouders dan het bestuur wil wegsturen, wat mogelijk leidt tot een gang naar de Amsterdamse Ondernemingskamer.

Er is voor aandeelhouders ook een nadeel verbonden aan de afwijzing van de verkoop van LaSalle. Bank of America betaalt direct geld. Het bankenconsortium heeft als voorwaarde dat ook het bod op heel ABN Amro slaagt, waardoor het geld voor LaSalle later zal binnenkomen. Daar komt bij dat het bankentrio vermoedelijk pas in het vierde kwartaal zijn geld bijeen heeft.

Een zijstap: hobbels op de weg

Op de achtergrond zijn nog twee partijen actief die het bankentrio kunnen dwars zitten. Enkele andere banken zouden nog oog hebben op LaSalle, stellen bronnen in de financiële wereld. Zij wachten eerst het gevecht af tussen ABN Amro en de aandeelhouders. Deze banken melden zich pas als deze confrontatie is beslecht.

De Nederlandsche Bank (DNB) kan ook een cruciale rol gaan spelen. Als toezichthouder moet DNB de financiële weerbaarheid van Fortis nauwgezet volgen. Als deze Belgisch-Nederlandse bank zich te diep in de schulden moet steken voor de Nederlandse tak van ABN Amro, kan DNB ingrijpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden