NIEUWSABN AMRO

ABN Amro slankt af met botte bijl in plaats van kaasschaaf

ABN Amro maakt een einde aan bijna vierhonderd jaar van handels- en grondstoffenfinanciering – een tak van sport waarin de Nederlanders ooit glorieerden.

Het hoofdkantoor van ABN AMRO aan het Mahlerplein in Amsterdam. Topman Swaak haalt een streep door alle mondiale zakenbankactiviteiten. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het hoofdkantoor van ABN AMRO aan het Mahlerplein in Amsterdam. Topman Swaak haalt een streep door alle mondiale zakenbankactiviteiten.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De nieuwe topman Robert Swaak zet de botte bijl in de staatsbank, nadat zijn voorganger Kees van Dijkhuizen de koersverlegging naar minder risicovolle activiteiten nog met de kaasschaaf had willen bewerkstelligen.

De bank is voortgekomen uit de Nederlandse Handelsmaatschappij en de VOC, die al veel van deze handels- en grondstoffenfinanciering deden. En nadat de bank in staatshanden kwam, na de kredietcrisis, is getracht dit opnieuw op te bouwen – met name in de sector metalen. Maar Swaak haalt een dikke streep door alle mondiale zakenbankactiviteiten van ABN Amro, die zich vooral richten op dienstverlening aan grote multinationals. De kantoren van de zakenbank in de VS, Brazilië, Australië, Singapore en Hongkong gaan allemaal dicht. Dat betekent het schrappen van 800 fte’s.

De bank geeft hiermee de helft van zijn grote klanten op, ongeveer vijfhonderd. ‘De internationale kant van de zakenbank is afgelopen jaren niet winstgevend genoeg geweest’, verklaarde Swaak woensdag bij de toelichting op de tweedekwartaalcijfers van de bank. In dat kwartaal leed ABN Amro, waarin de staat nog altijd de meerderheid van de aandelen bezit, een verlies van 5 miljoen euro.

De zakenbankactiviteiten die nu voor de bijl gaan, waren afgelopen jaren goed voor 10 procent van de opbrengsten, maar voor 50 procent van de stroppen. In de voorbije periode waren er miskleunen met grote leningen aan de nu van fraude verdachte fintech-onderneming Wirecard, een oliehandelaar in Singapore en een klant bij het Amerikaanse clearingbedrijf.

De afbouw zal drie jaar in beslag nemen – een periode waarin de meest leningen toch al aflopen, zo zei Swaak. Ook de financiering van de diamantsector zal verder worden afgebouwd. ABN Amro had daar overigens al onder Kees van Dijkhuizen een begin mee gemaakt.

Schaalgrootte

De bank gaat nog wel door met de zakenbankactiviteiten in Nederland en West-Europa. ‘We gaan alleen nog klanten bedienen in gebieden waar we voldoende schaalgrootte hebben’, liet Swaak weten. Hier werken 1.600 werknemers. Mondiaal zal de bank zich alleen nog bezig houden met clearing, het afwikkelen van effectentransacties, al is de bank daar ook al eens met een klant de mist in gegaan.

Beleggers reageerden enthousiast op de drastische sanering. De koers van het aandeel steeg met 8 procent tot 8,74 euro op de beurs van Amsterdam, hoewel de sanering leidt tot een eenmalige kostenpost van 300 miljoen euro.

ABN Amro stopte in het tweede kwartaal ruim 700 miljoen in de stroppenpot, tegen 1,1 miljard in het eerste kwartaal. Swaak verwacht dat er in de tweede helft van het jaar nog eens 1,2 miljard aan voorzieningen bij zal moeten. Daarmee komt het totaal neer op 3 miljard euro, 500 miljoen meer dan verwacht. Het is ook een miljard meer dan de hele winst over vorig jaar. De bank zag de rentebaten in het tweede kwartaal met 10 procent teruglopen tot 1,5 miljard en de provisie-inkomsten met 9 procent tot 375 miljoen euro. Toch was Swaak niet ontevreden over het operationele bedrijf: ook de kosten blijven dalen. De kapitaalspositie is robuust en zal zich door de risicoreductie verder versterken. Swaak: ‘Onze slogan ‘Banking for better, for generations to come’, dient als kompas bij het realiseren van onze strategie. In november maken we hierover meer bekend.’

Ook Moneyou in de zomeruitverkoop

Moneyou, de ABN Amro-dochter die zich vooral richtte op de spaarmarkt, zal worden opgeheven in het nieuwe saneringsplan. Dat kost 150 banen. Omdat veel van de werknemers daar een tijdelijke baan hebben, zal slechts voor 40 mensen een sociaal plan nodig zijn. Moneyou probeerde op agressieve manier nieuwe spaarders binnen te halen. Maar door de lage rente is het onmogelijk geworden nog met stunttarieven te scoren en mensen te bewegen over te stappen.

Moneyou begon in 2001 als onlinehypotheeklabel van ABN, waarna vanaf 2008 ook onlinespaarrekeningen werden aangeboden. Moneyou heeft op dit moment in Nederland en Duitsland ongeveer een half miljoen klanten. Vanaf oktober ontvangen zij individueel informatie over de vervolgstappen. Vorig jaar werd overigens al de Belgische spaarportefeuille van Moneyou afgestoten. De verwachting is dat de dienstverlening van Moneyou in 2021 volledig is afgebouwd. Voor hypotheekklanten verandert er overigens niets: het Moneyou-hypotheeklabel blijft bestaan. Vakbond CNV spreekt van een klap voor de betrokken medewerkers. ‘Die mensen verliezen hun huidige perspectief’, reageert CNV-bestuurder Aletta Bulsink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden