'ABN Amro schuldig aan oplichting'

ABN Amro zou de Amerikaanse bank Standard Federal, die zij volgende maand definitief wil overnemen, alsnog kunnen mislopen. Een aandeelhouder van de bank uit het plaatsje Troy in de staat Michigan wil op het allerlaatst nog een stokje voor de deal steken....

ESTHER HANSEN-LOVE

Van onze verslaggeefster

Esther Hansen Löve

AMSTERDAM

James Elsman, van huis uit advocaat en aandeelhouder van de Amerikaanse bank, zal de zaak op 14 mei bij een rechter in Oakland, vlakbij Detroit, aankaarten. De advocaat stelt dat de banken zich schuldig hebben gemaakt aan fraude en oplichting.

ABN Amro maakt zich geen zorgen over de acties van Elsman. 'We hebben het er met onze Amerikaanse juristen over gehad. Wij gaan gewoon door met het afronden van onze transactie', aldus een woordvoerder die stelde dat Elsman oude koeien uit de sloot haalt.

De bank zag zich ook gesteund door de speciaal daarvoor gehouden aandeelhoudersvergadering van Standard Federal gisteren. Houders van meer dan 77 procent van de aandelen stemden vóór de overname.

80 Procent van de aandeelhouders van Standard Federal, de op drie na grootste bank in Michigan met vierduizend werknemers, bestaat echter uit instituten. 'Die maken deel uit van het establishment en hebben dus voor gestemd', wierp Elsman tegen. Hij denkt dat alle particuliere aandeelhouders zich achter hem scharen als ze erachter komen hoe ze door de overname worden benadeeld.

'De prijs was te laag en de insiders krijgen 28 miljoen dollar omdat zij aan de zaak hebben meegewerkt', stelt hij. Uit een onderzoek van Merrill Lynch zou zijn gebleken dat de aandelen van Standard Federal 70 dollar waard zijn. ABN Amro betaalt maar 59 dollar per stuk.

Elsman klaagde ook over een boetebeding in de overeenkomst als de overname zou afketsen. Deze had Standard Federal op 90 miljoen dollar kunnen komen te staan.

De grootste steen van aanstoot in de overeenkomst zijn voor Elsman de golden parachutes - een soort gouden handdrukken, maar dan voor bestuurders die aanblijven - die vier bestuurders van Standard Federal kregen.

Volgens heeft de stemming op de aandeelhoudersvergadering geen invloed op zijn zaak. 'Als er sprake is van fraude of van oplichting, doet dat er niet meer toe. De rechtbank zal fraude en oplichting door ingewijden niet tolereren.'

ABN Amro heeft al meer obstakels moeten nemen sinds zij in november aankondigde dat zij Standard Federal voor 1,9 miljard dollar (ruim 3,5 miljard gulden) zou kopen. Eerst verscheen een andere kaper op de kust en vorige maand haalde een belegger uit Florida ABN Amro's verleden op. Hij wees erop dat de bank beleggers verkeerd had geïnformeerd over DAF toen dit bedrijf naar de beurs ging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden