nieuwsabn amro

ABN Amro schrapt 250 banen bij zakenbank

ABN Amro schrapt 250 banen bij zijn zakenbank. Dat is rond 8 procent van het totaal. Dat valt enorm mee, want onlangs circuleerden berichten dat ABN Amro zijn zakenbank, waar rond de 2.600 mensen werken, zou halveren.

Het hoofdkantoor van ABN Amro op een archieffoto uit 2007.Beeld Reuters

De zakenbank (officiële naam: Corporate & Institutional Banking CIB) houdt zich onder meer bezig met het financieren van internationale sectoren als de scheepvaart, het begeleiden van overnames en beursgangen en het financieren van handel. Volgens bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen is het rendement van deze tak van de bank onder de maat, maar dat komt door slechts enkele activiteiten. Het gaat met name om de handelsfinanciering en om enkele sterk cyclische sectoren. Daar trekt de bank een flinke hoeveelheid kapitaal uit terug.

Volgens vakbondbestuurder Reinier Castelein sneuvelen vooral banen in Nederland. Hij vindt dat ABN Amro hiermee terugkomt op zijn verklaringen van nog maar twee jaar geleden. ‘Toen zeiden ze dat de zakenbank heel belangrijk was. Maar als je dan twee jaar later alweer 10 procent van je personeel er uit zet, hoe denk je dan voor de toekomst nog die talenten te kunnen aantrekken die je voor deze activiteiten nodig hebt? Mensen dachten hier stevig aan hun carrière te kunnen werken, maar nu blijkt de bank wel erg weifelachtig te opereren.’

De kredietportefeuille van de zakenbank wordt teruggebracht van 39 miljard naar 34 miljard euro. De kosten zullen daarmee op jaarbasis met 80 miljoen euro dalen.

De halfjaarwinst van ABN Amro als geheel daalde in vergelijking met een jaar geleden met 19 procent naar 1,3 miljard euro. Dat kwam geheel door de post van 341 miljoen voor ‘impairment’, oftewel: de bank heeft verlies moeten nemen op een aantal van zijn vorderingen, vooral in de bedrijfstakken energie, gezondheidszorg en handelsfinanciering.

Maar volgens Dijkhuizen profiteerde ABN Amro nog steeds van de sterke Nederlandse economie. ‘De rentebaten bleven sterk, ondanks het ongunstige renteklimaat’, zei hij.

Bij ABN Amro zijn de laatste jaren al veel banen verdwenen, vooral in verband met de digitalisering in de financiële sector. Nog onder het bewind van Van Dijkhuizens voorganger Gerrit Zalm werden in 2016 al 2.900 banen geschrapt. De bank telt in totaal momenteel 19 duizend arbeidsplaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden