ABN Amro schikt zaak Worldcom

ABN Amro heeft een schikking getroffen met gedupeerde beleggers van het Amerikaanse telecombedrijf Worldcom. De bank betaalt de groep beleggers 278 miljoen dollar (208 miljoen euro)....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

ABN Amro begeleidde in 2001 samen met drie andere banken een uitgifte van obligaties van Worldcom. Het telecombedrijf haalde daarbij meer dan 10 miljard dollar op. Het was de op een na grootse obligatie-emissie aller tijden.

Een jaar later ging Worldcom ten onder, nadat bleek dat er voor miljarden in de boeken was geknoeid. Op dat moment was 'Worldcom' het grootste boekhoudschandaal uit de geschiedenis, omvangrijker dan dat van Enron.

De beleggers stellen dat ABN Amro en de andere banken aansprakelijk zijn, omdat zij emissies begeleidden van een bedrijf dat foutieve cijfers had gerapporteerd. Daarmee wekten ze de indruk dat die cijfers wel in orde waren.

Worldcom werd uiteindelijk op het nippertje gered. Het bedrijf ging in surseance, waarna tienduizenden mensen hun baan verloren. Enkele weken geleden werd Worldcom, dat tegenwoordig onder de naam MCI door het leven gaat, overgenomen door branchegenoot Verizon. Bernie Ebbers, de topman die ten tijde van de fraude aan het hoofd van het bedrijf stond, staat in New York terecht vanwege de megafraude. De jury is al vier dagen aan het beraadslagen over de schuld van de voormalige topman aan het bankroet, waarbij voor 11 miljard euro werd gefraudeerd.

Na het omvallen van Worldcom begonnen groepen beleggers al snel class actions; gezamenlijke pogingen om het geld terug te krijgen dat ze hadden verloren. Een voor de hand liggend doelwit waren de banken, die Worldcom hadden geholpen geld binnen te halen voor zijn groeistrategie.

Vooral de bank Citigroup kreeg het voor de kiezen. Citigroups analist Jack Grubman had het aandeel Worldcom de hemel in geprezen. Later bleek dat Grubman vooral bedrijven aanbeval die veel opdrachten aan de fusie- en overname-afdeling van de bank gaven.

Citigroup schikte in mei vorig jaar met de boze beleggers. De grootste financiële dienstverlener ter wereld betaalde 2,65 miljard dollar (1,98 miljard euro) om de zaak af te kopen.

ABN Amro stelt dat de schikking niet betekent dat de bank iets fout heeft gedaan: 'ABN Amro gelooft dat het in het beste belang van de bank is om de claims op te lossen en een einde te maken aan de onzekerheden en de afleiding die een lange periode van procederen oplevert.'

Drie banken hebben zich bij ABN Amro aangesloten. Ook de Japanse banken Mitsubishi en Mizuho en het Franse BNP Paribas schikken hun zaken. In totaal bedraagt het schikkingsbedrag 428 miljoen dollar (320 miljoen euro).

Een federale rechter moet de schikking tussen banken en beleggers nog goedkeuren. Als dat gebeurt, komt het totale schikkingsbedrag in de Worldcom-zaak op ruim 3,5 miljard euro. Dan wordt het de de grootste schikking aller tijden.

Zes banken hebben nog geen schikking met de beleggers van Worldcom getroffen, waaronder JP Morgan Chase en Deutsche Bank. Zij zullen zich - tenzij ze vóór die tijd tot een schikking komen - op 22 maart voor de rechter moeten verantwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden