ABN Amro profiteert van bloeiende economie en ziet kwartaalwinst fors stijgen

ABN Amro heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar met dank aan de florerende economie flink meer winst geboekt. Tot leuke extraatjes voor de aandeelhouders leidt dat nog niet, want de bank wil eerst de buffers nog verder versterken. Dit vanwege strengere kapitaaleisen van toezichthouders waaraan banken moeten voldoen.

CEO Kees van Dijkhuizen en CFO Clifford Abrahams tijdens de presentatie van de jaarcijfers van ABN AMRO.Beeld anp

Dat bleek vanochtend bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal. De nettowinst kwam in de laatste drie maanden van vorig jaar uit op 542 miljoen euro. Dat is bijna twee derde meer dan een jaar eerder. Door de economische voorspoed was er meer vraag naar hypotheken en zakelijke leningen. De inkomsten van ABN Amro namen daardoor met 11 procent toe, tot 2,4 miljard euro. De kosten daalden, met 1 procent. Over heel 2017 kwam de winst uit op 2,8 miljard euro, ruim de helft meer dan in 2016.

Kapitaalbuffer

Topman Kees van Dijkhuizen noemde het resultaat in een toelichting 'solide', zeker gezien de nog altijd zeer lage rente. ABN Amro wil de kosten de komende jaren verder verlagen. Los van een boekwinst gaf de bank vorig jaar voor elke verdiende euro ruim 61 cent uit. Dat moet in 2020 gedaald zijn naar 56 tot 58 cent.

Daarnaast wil ABN Amro de buffers verder verhogen, om goed bestand te zijn tegen tegenslagen. De belangrijkste kapitaalbuffer is door de goede gang van zaken vorig jaar al verder versterkt en staat nu op 17,7 procent van de naar risico gewogen activa, de maatstaf voor buffervermogen. Dat percentage is ruim boven de doelstelling (13,5 procent) die ABN Amro zelf tot nu toe aanhield. Maar met het oog op nog strengere regels die in het verschiet liggen, wil de bank dit jaar een extra buffer van 4 tot 5 procent aanhouden.

Geen extraatjes

Dat betekent dat er voorlopig geen extraatjes inzitten voor de aandeelhouders. Net als vorig jaar wordt dit jaar in principe de helft van de winst uitgekeerd. Pas als de buffers voldoen aan de aangescherpte eisen, kan gedacht worden aan extra dividenduitkeringen, of het inkopen van eigen aandelen. Beleggers waren daar niet echt blij mee. ABN Amro was vanochtend de enige daler in de AEX.

De bank was de afgelopen dagen vooral in het nieuws vanwege het plotselinge vertrek van president-commissaris Olga Zoutendijk. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft om opheldering gevraagd. De staat is nog altijd grootaandeelhouder in ABN Amro. Topman Van Dijkhuizen wilde vanmorgen niet verder ingaan op de kwestie.

ABN Amro maakte maandagavond onverwacht bekend dat president-commissaris Olga Zoutendijk afziet van een tweede termijn.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden