ABN Amro op 20 november naar de beurs

ABN AMRO keert op 20 november terug op de beurs in Amsterdam. Dat heeft de bank dinsdag bekendgemaakt. De plaatsing van 188 miljoen certificaten van aandelen levert naar verwachting tussen de 3 en 3,8 miljard euro op. Dat kan oplopen tot ruim 4,3 miljard euro als de begeleidende banken bij grote belangstelling ten volle gebruikmaken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

In juni stemde een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor de beursgang van ABN Amro. Toen al liet minister Dijsselbloem weten dat een beursgang waarschijnlijk in het vierde kwartaal zou moeten plaatsvinden.

De kosten voor het eerste deel van de beursgang van ABN AMRO komen uit op 9,5 miljoen euro. Het gaat daarbij om een vergoeding voor de zakenbanken die de beursgang begeleiden en kosten voor juridisch advies.

Dijsselbloem had de Kamer eerder beloofd dat de totale kosten van de beursgang binnen de 90 miljoen euro zullen blijven. De 9,5 miljoen die hij nu meldt geldt voor de verkoop van het eerste deel aandelen, van naar verwachting ongeveer 30 procent. De rest van ABN AMRO wordt daarna in nog eens drie delen verkocht.

Gered van ondergang
ABN Amro werd in de kredietcrisis in 2008 voor 16,8 miljard euro door de staat gered van de ondergang. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. Volgens sommige berekeningen liep de teller op tot boven de 30 miljard. De waarde van de bank wordt nu geschat op 15 miljard euro.

Om te voorkomen dat ABN nog eens wordt opgekocht en opgeknipt heeft Dijsselbloem in samenspraak met de ABN-top een beschermingsconstructie bedacht. Daarin krijgen de aandeelhouders certificaten van aandelen. In noodgevallen kan daarmee, gedurende maximaal twee jaar, hun stemrecht opzij worden geschoven.

Lees ook: Privaat en toch braaf. Of niet?

Van een arrogante bank vol bonusbeluste egotrippers naar een dienstverlener die zich 'een beetje saai' noemt. ABN Amro is sinds de kredietcrisis drastisch veranderd. De vraag is of die nieuwe keurigheid na de beursgang standhoudt. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden