ABN Amro ontvangt bod van RBS-consortium

AMSTERDAM (ANP) - ABN Amro heeft een bod ontvangen van 24,5 miljard dollar (18 miljard euro) van het RBS-consortium op de Amerikaanse dochter LaSalle. De grootste Nederlandse bank heeft dit bod verworpen. Het bod is volgens ABN Amro niet superieur aan het eerdere bod van Bank of America.

Het consortium wil het bod op LaSalle alleen uitbrengen op voorwaarde dat ABN Amro akkoord gaat met een indicatief bod van 38,40 euro per aandeel op de gehele bank.

Het bankentrio heeft zaterdag, ruim voor de deadline, een bod uitgebracht. Het drietal heeft volgens ABN Amro meerdere keren geweigerd de voorwaarde van het bod op LaSalle los te koppelen van een bod op de gehele bank. ABN Amro beschouwt het bod niet als superieur vanwege verschillende onzekerheden en risico's.

'Go-shop' clausule

Het RBS-consortium vindt het voorstel juist wel superieur in vergelijking met het bod van Bank of America. ,,De voorgestelde prijs voor LaSalle Bank in het bijzonder was aanzienlijk hoger dan het bod van Bank of America'', stelt het trio.

ABN Amro heeft een paar weken geleden een verkoopovereenkomst gesloten met Bank of America over LaSalle voor 21 miljard dollar en daarin enkele cruciale voorwaarden vastgelegd. De voorwaarden zijn vastgelegd in de zogenoemde 'go-shop' clausule en betekenen dat andere partijen dan Bank of America tot maandagochtend 6.00 Nederlandse tijd hadden een hoger bod uit te brengen.

Rechter

ABN Amro was over de verkoop van LaSalle door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) voor de rechter gedaagd. De rechter van de Ondernemingskamer stelde de VEB donderdag in het gelijk. De Amerikaanse dochter mag niet verkocht worden zonder goedkeuring van de aandeelhouders. ABN Amro had de Ondernemingskamer gevraagd of de 'go-shop' clausule nog wel geldig was, maar de Ondernemingskamer weigerde daar op te antwoorden.

De Amsterdamse bank wil een buitengewone aandeelhoudersvergadering houden om de verschillende opties voor te leggen aan de aandeelhouders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden