ABN AMRO ontslaat weer bankier Dubai na gesjoemel

ABN AMRO heeft opnieuw een medewerker ontslagen van zijn kantoor in Dubai omdat die zich niet aan de interne regels van de bank heeft gehouden. Dat meldde ABN AMRO maandag. In januari stuurde de bank al zes medewerkers van de Arabische vestiging de laan uit vanwege gesjoemel.

Het ABN AMRO-hoofdkantoor Amsterdam. Beeld AP
Het ABN AMRO-hoofdkantoor Amsterdam.Beeld AP

Daarop begon ABN AMRO een uitgebreid onderzoek. Daarbij is dit nieuwe geval aan het licht gekomen. Het onderzoek loopt nog.

De betreffende medewerker heeft begin vorig jaar van een klant privé een geldbedrag aangenomen, buiten de bank om. Hij maakte dit geld vervolgens over naar een derde partij. 'De medewerker heeft daarmee in strijd gehandeld met de toepasselijke regels en gedragslijnen', aldus ABN AMRO. Het ging om minder dan 100.000 dollar.

De transactie werd uitgevoerd via rekeningen bij andere banken waardoor deze in eerste instantie niet werd opgemerkt. De bank benadrukt dat er geen geld is verduisterd. Ook heeft ABN AMRO geen klachten of claims van klanten ontvangen. 'De bank heeft tot op heden zelf evenmin verlies of schade geleden.'

Volgens minister Dijsselbloem heeft ABN AMRO adequaat gereageerd op de affaire in Dubai. Beeld REUTERS
Volgens minister Dijsselbloem heeft ABN AMRO adequaat gereageerd op de affaire in Dubai.Beeld REUTERS

Doorgelicht

Bij het onderzoek wordt ook de klantenportefeuille van ABN AMRO in Dubai opnieuw doorgelicht. De bank heeft op basis hiervan met een aantal klanten de relatie beëindigd. Vanwege de affaire in Dubai heeft ABN AMRO tevens maatregelen getroffen in de eigen bedrijfsstructuur. Zo moeten lokale kantoren voortaan beter rapporteren aan het hoofdkantoor.

De staatsbank bereidt zich voor op zijn beursgang eind dit jaar. ABN AMRO verwacht in het vierde kwartaal klaar te zijn met het onderzoek in de Golfstaat. Ook De Nederlandsche Bank en de lokale toezichthouder DFSA onderzoeken de zaak nog.

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer over de voortgang van het onderzoek van de staatsbank geïnformeerd. Hij stelt de zaak te betreuren, maar voegde daaraan toe dat ABN AMRO wel adequaat heeft gereageerd. De bank nam direct maatregelen toen de zaak door klokkenluiders werd gemeld, aldus Dijsselbloem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden