Miljoenendans bij ABN-onderdeel

ABN Amro neemt afscheid van 16 bankmedewerkers die onderling miljoenen verdeelden

ABN Amro, voor meer dan de helft in staatshanden, heeft zich ontdaan van een afdeling waar medewerkers de afgelopen jaren bovenop hun vaste salaris miljoenen euro’s extra ontvingen.

Het Hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het Hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Hoewel dit laatste volgens de bank formeel niet in strijd is met het strenge Nederlandse bonusplafond, geeft zij desgevraagd toe dat het ‘niet in de geest is van het gematigde beloningsbeleid van ABN Amro’. Oppositiepartij PvdA wil opheldering van de minister van Financiën Hoekstra, de facto de eigenaar van de bank.

Het betreft een groep van in totaal zestien huidige en voormalige medewerkers van ABN Amro Participaties. Dat is een private-equityfonds, gespecialiseerd in het opkopen, reorganiseren, laten groeien en met winst weer verkopen van bedrijven. De managers streken de afgelopen twee jaar, los van hun normale beloning, 15 miljoen euro op. Gemiddeld gaat het daarmee om een extraatje van bijna een half miljoen euro per persoon per jaar.

Dat gebeurde in de vorm van dividenduitkeringen. Die vloeien voort uit aandelen in het fonds die de medewerkers eerder hebben gekocht. In de wereld van private equity is het gebruikelijk dat managers op die manier meedelen in de winsten én de risico’s. Het is de vraag of dat argument in dit geval opgaat. Als onderdeel van een kapitaalkrachtige bank zijn de risico’s voor ABN Amro Participaties (AAP) een stuk kleiner.

Pot met geld

De miljoenendans werpt nieuw licht op de twee weken geleden aangekondigde verzelfstandiging van het fonds. ABN Amro verkoopt haar meerderheidsbelang in het ruim 25 jaar oude AAP aan een consortium onder leiding van private-equityfirma AlpInvest. ‘Het op afstand zetten van AAP is in lijn met de strategische focus op traditionele bankrelaties en met wat gebruikelijk is in de markt’, luidde toen de verklaring in het persbericht. Bij de zakenbank van ABN Amro verdwijnen de komende tijd 250 banen.

Nu blijkt dat er ook andere motieven zijn. De kloof tussen het gematigde beloningsbeleid van de bank en de riante verdiensten bij ABN Amro Participaties speelde zeker een rol, geeft ABN Amro toe na vragen van de Volkskrant. Dat ging des te meer wringen, omdat de pot met geld waaruit de managers hun miljoenen ontvangen, hard groeit.

Eind 2017 zat hier 20 miljoen euro winst in, blijkt uit het jaarverslag. Een deel daarvan is enkel profijt op papier, dus nog niet gerealiseerd. Maar het te verdelen bedrag is dit jaar weer verder toegenomen, mede door verkopen van winkelketen Suitsupply en de ruim 100 tankstations van NRGValue. Dat zal leiden tot een hogere dividenduitkering dan de 3 miljoen euro van vorig jaar, bevestigt ABN Amro. Mogelijk wordt zelfs de 12 miljoen van 2016 overtroffen.

Meer verdienen dan de baas

ABN Amro ontkent dat zij nu haar straatje schoonveegt, door het private-equityfonds op afstand te plaatsen. Ook benadrukt de bank dat het besluit uit eigen beweging genomen is. Van druk vanuit toezichthouder De Nederlandsche Bank of de Nederlandse staat, die nog altijd meer dan 50 procent van de aandelen bezit, zou geen sprake zijn geweest.

Minister Wopke Hoekstra van Financiën bevestigt die lezing. ‘ABN Amro heeft, nadat de effecten van deze beloningsstructuur duidelijk werden, geconstateerd dat dit niet past bij het type bank dat ABN Amro wil zijn’, stelt hij in een reactie. Hoekstra benadrukt dat hij enkel iets te zeggen heeft over het beloningsbeleid van het bestuur. Topman Kees van Dijkhuizen verdient iets meer dan 7 ton. Hij ontvangt geen bonussen. Het ligt daarmee voor de hand dat sommige private-equitymedewerkers de afgelopen jaren fors meer verdienden dan hun hoogste baas.

Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA vindt de houding van Hoekstra veel te passief. Hij wijst erop dat de Nederlandse bonuswetgeving voor álle bankmedewerkers geldt, en pleit voor verdere aanscherping. ‘De gang van zaken bij ABN Amro toont opnieuw dat banken de beloningsregels op alle mogelijke manieren omzeilen. De minister moet kijken van welke mazen in de wet hier gebruik is gemaakt.’

Dit artikel kwam mede tot stand na een tip via Publeaks. Ook vertrouwelijk een melding doen? Gebruik Publeaks.nl

Bonuswetgeving massaal omzeild

De dividenduitkeringen bij ABN Amro zijn niet de enige uitzondering op het bonusplafond. De in 2015 aangescherpte wetgeving, bedoeld om risicovol gedrag in de financiële sector te beteugelen, wordt massaal omzeild. Uit een evaluatie eerder dit jaar bleek dat bijna 1 op de 12 medewerkers van de banken nog altijd een hogere bonus krijgt uitbetaald dan het maximum van 20 procent van het vaste salaris. Dat kan zijn omdat zij voor een Nederlandse bank in een ander land werken. Ook geldt een uitzondering voor medewerkers die niet onder de cao vallen, zoals schaarse ICT’ers. Hoekstra overweegt die bepaling te schrappen, omdat er te vaak misbruik van wordt gemaakt.

Meer lezen?

Anonieme brieven, commissarissen die vertrekken, negatieve publiciteit: het blijft rommelen bij staatsbank ABN Amro. Dit zijn de 3 grootste pijnpunten.

De inkomens aan de top stijgen elk jaar opnieuw, blijkt uit Volkskrant-onderzoek. Een van de oorzaken: ‘omhoog vergelijken’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden