nieuwswitwassen

ABN Amro maakt op aandringen van toezichthouder 114 miljoen vrij om particuliere klanten door te lichten

ABN Amro trekt 114 miljoen euro uit om de vijf miljoen particuliere klanten door te lichten. Dat doet de bank op aandringen van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), die eist dat het witwasbeleid van de bank snel verbetert.

Thomas Borst
Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam. Beeld Bloomberg via Getty Images
Het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam.Beeld Bloomberg via Getty Images

De aanbeveling van DNB en de initiatieven van ABN Amro vormen een kettingreactie op de schikking tussen ING en het Openbaar Ministerie, in september 2018. Nadat het OM een vernietigend onderzoeksrapport over ING naar buiten had gebracht, schikte de bank voor het recordbedrag van 775 miljoen euro. Uit het onderzoek bleek dat de bank tussen 2010 en 2016 ‘structureel de wet heeft overtreden en zich schuldig heeft gemaakt aan een groot aantal strafbare feiten’.

Voor zover bekend is daar bij ABN Amro geen sprake van. Wel houdt de bank rekening met een boete voor nalatigheid, afkomstig van justitie of DNB. Meer duidelijkheid kon topman Kees van Dijkhuizen woensdag niet geven. ‘We weten niet of we een boete krijgen en hoe hoog die mogelijk is’, zei Van Dijkhuizen na de bekendmaking van de halfjaarcijfers.

Op instigatie van DNB investeert ABN Amro 114 miljoen euro in een verbeterplan om het betaal- en belastingverkeer van klanten beter inzichtelijk te krijgen. ‘De Nederlandsche Bank heeft onlangs bepaald dat we al onze particuliere klanten in Nederland moeten doorlichten’, zegt Van Dijkhuizen. De topman spreekt van ‘nodige herstelmaatregelen om ervoor te zorgen dat aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan’.

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie

Mankracht

ABN Amro maakte in februari al bekend 85 miljoen euro te investeren in de strijd tegen witwaspraktijken en fraude. Die inspanningen blijken niet genoeg. Eerder schakelde ABN meer dan duizend medewerkers in om financiële criminaliteit op te sporen, maar de komende jaren is nog meer mankracht nodig.

De bank, die voor 56 procent in het bezit is van de Nederlandse staat, heeft volgens DNB onvoldoende zicht op klantendossiers. Bij de organisatie ontbreken essentiële inzichten in wie de vijf miljoen klanten zijn en waarvoor ze hun rekeningen gebruiken. De toezichthouder eist dat ABN het klantenbestand scherper controleert op financiële criminaliteit en fiscale malversaties.

Belastingontwijking

In dat licht valt ook de eis te zien van DNB aan alle banken om legale belastingontwijking te onderzoeken. De toezichthouder vindt belastingontwijking zelfs een reden voor banken om klanten te weigeren. DNB erkent dat ontwijking wettelijk is toegestaan, maar signalering ervan is nodig om aanwijzingen van belastingontduiking vroegtijdig op te sporen.

Banken zien de controle niet zitten: ze hebben er bij de DNB tevergeefs op aangedrongen ontwijking te schrappen uit de aanbevelingen. ABN Amro laat desgevraagd weten niet méér aandacht te besteden aan ontwijking dan de bank al deed. ‘De opvattingen over moraliteit in de samenleving kunnen veranderen’, reageert een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Banken. ‘Banken houden daar rekening mee en kijken kritisch naar belastingontwijking. Maar banken geven geen fiscaal advies.’

Belastingontduiking is illegaal, dat gebeurt als bewust fiscale verplichtingen worden genegeerd. Bij ontwijking zoekt de belastingbetaler de mazen van de wet op om minder belasting af te dragen, zonder daarbij (internationale) regelgeving te overtreden.

Het ING-schandaal

ING liet onder meer dubieuze en frauduleuze geldstromen van klanten toe tot het betaalverkeer. Rekeninghouders konden ING-rekeningen ongestoord gebruiken voor ‘criminele activiteiten’. Ook verweet justitie ING dat de bank nalatig was bij klanten die miljoenen euro’s hadden witgewassen. Mede door de negatieve publiciteit rond ING heeft het maatschappelijk vertrouwen in de financiële sector een deuk opgelopen, stelt DNB. Om dat te herstellen hoopt de toezichthouder nu dat alle banken de teugels rondom verdachte geldstromen flink aanhalen.

Meer over witwasaffaires

Op bezoek in de ‘bunker’ van de Rabobank: duizend speurneuzen, en nog blijkt witwassen amper op te sporen.

Criminelen wassen jaarlijks 16 miljard euro crimineel geld wit via ons land, schrijven onderzoekers.

Hoe ING tonnen van Foot Locker doorsluisde naar een 25-jarige, en het zelf niet doorhad.

ING draait op voor de duurste Nederlandse schikking ooit – maar waarom verdwijnen er nooit bankiers achter de tralies?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden