Tanja Cuppen wordt de nieuwe Chief Risk Officer van ABN Amro.
Tanja Cuppen wordt de nieuwe Chief Risk Officer van ABN Amro. ©

ABN Amro krijgt toch een vrouw in de top: Tanja Cuppen

Een vrouwelijke CFO (chief financial officer, financieel directeur) is niet gelukt, maar toch krijgt ABN Amro een vrouw in de top: Tanja Cuppen wordt de nieuwe Chief Risk Officer van ABN Amro, de hoogste baas op het gebied van risicobeheersing.

Dat is al bijzonder in Nederland, een vrouw in de top, maar bij ABN Amro helemaal. Bij de grote schoonmaak in die top, na het vertrek van Gerrit Zalm, werd CFO Kees van Dijkhuizen de nieuwe baas. Bovendien sneuvelde de enige vrouwelijke bestuuder van de bank , Caroline Princen. De ministers Bussemaker (Emancipatie) en Dijsselbloem (Financiën) waren 'not amused'. Die druk heeft gewerkt. ABN Amro (nog steeds grotendeels in staatshanden) beloofde destijds meteen zijn uiterste best te zullen doen weer een vrouw in de top te benoemen.

Maandagavond bleek dat de bank woord houdt: de 50-jarige Brit Clifford Abrahams (nu nog Delta Lloyd) wordt de nieuwe CFO en Tanja Cuppen dus de nieuwe CRO. De 48-jarige Cuppen werkt nu nog voor de Rabobank. Zij volgt na een korte overdrachtsperiode Wietze Reehoorn op, die al sinds 2010 in de raad van bestuur van de bank zit.

Met deze benoeming positioneert ABN Amro zich hoog in de vrouwvriendelijke regionen. De bank voldoet met Tanja Cuppen in de driekoppige raad van bestuur aan het wettelijk streefcijfer, dat minimaal 30 procent vrouwen in de top voorschrijft. Omdat ook het aantal vrouwelijke commissarissen (drie op de zeven, onder wie president-commissaris Olga Zoutendijk) ruim boven de 30 procent zit, is ABN Amro helemaal 'streefcijfer-proof'. Volgens de laatste Dutch Female Board Index zijn verder alleen AkzoNobel en PostNL al zover.