ABN Amro koopt oude helden uit roemrucht beursverleden

De oprichters van de Londense vermogensbeheerder die vrijdag is overgenomen door ABN Amro, maakten in de wilde jaren tachtig naam met junk bonds van Drexel Burnham Lambert....

Geert Dekker

Albert Fuss (70) heeft zijn plaatsje in de geschiedenis van definanciële wereld al verdiend. Hij was in de jaren tachtig een van dedirecteuren van de roemruchte zakenbank Drexel Burnham Lambert, in dieperiode de machtigste en succesvolste partij op Wall Street. Drexel werdgroot met het verkopen van zogenoemde junk bonds: leningen van bedrijvendie in problemen verkeerden.

De risico's waren hoog, de rentepercentages waren hoog (ruim boven de10 procent) en de provisies die de handelaren van Drexel binnenhaaldenwaren hoog. De bedenker van de junk bonds, Michael Milken, werd laterveroordeeld voor fraude en belandde in de gevangenis.

Albert Fuss is iets meer dan een voetnoot in het boek dat Connie Bruck,toen journaliste bij The New York Times, in 1988 over Drexel schreef. InThe Predator's Ball wordt vermeld dat Fuss op enig moment een belang neemtvan 24 procent in het bedrijf van Mark Shenkman, een van de eersteadviseurs die voor Milken de junk bonds aan de man bracht. Dat bedrijf,Shenkman Capital Management, bestaat nog steeds en is nog steeds actief inde junk bonds, al worden die nu aangeduid met de term high yield bonds.

In 1989 laat Fuss Drexel achter zich, samen met zijn collega TonyForward (nu 68) en 'jonkie' Alan Djanogly (nu 43). Ze richten InternationalAsset Management (IAM) op, een firma die vermogen in beheer neemt om hetin hedgefondsen te beleggen. Dat zijn beleggingsvehikels die met eenbijzondere strategie hoge rendementen proberen te halen. De risico's zijngroot in die sector en het is naar verluid een hele kunst om als beleggerde goede keus te maken: welk fonds, welke fondsmanager en welke strategieop welk moment?

IAM heeft zich als 'fund of hedgefund'-manager in dat soort keuzengespecialiseerd. Gecombineerd met het wonderbaarlijk vroege tijdstip waarophet bedrijf van start is gegaan heeft dat geleid tot de positie vanmarktleider in het Londense financiële centrum. IAM ging aan het werk opeen moment waarop een hedgefonds een rariteit was. Zestien jaar later kande branche met een beheerd vermogen van meer dan duizend miljard dollar metrecht volwassen worden genoemd.

IAM beheert 2,6 miljard dollar. Dat geld is in 106 hedgefondsen belegd(cijfer uit 2003). De onderneming heeft een database aangelegd met gegevensvan meer dan vierduizend hedgefondsen. IAM sponsort een onderzoeksprogrammanaar hedgefunds van de Londen School of Economics and Political Science.

Geert Dekker

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden