ABN Amro, ING en Rabo introduceren mobiele betaalmethode

Drie Nederlandse banken introduceren over twee weken een nieuwe manier van elektronisch betalen. Consumenten kunnen dan met hun mobiele telefoon afrekenen. Bij bedragen onder de 25 euro hoeven ze geen pincode in te voeren.

null Beeld anp
Beeld anp

Voor deze nieuwe betaalmethode moeten klanten een telefoon bezitten met een NFC-chip, die op afstand gegevens uitwisselt met de betaalautomaat. Omdat er geen kaart meer in een gleuf hoeft, spreken de banken van 'contactloos' betalen. Als hij daarvoor kiest, hoeft de consument zijn mobieltje niet eens aan te zetten om betalingen te kunnen doen.

Concurrenten
In Nederland zijn nog niet zo veel mobiele telefoons uitgerust met een NFC-chip. Toch beginnen ABN Amro, ING en Rabo nu met deze betaalmethode om concurrenten voor te blijven. Creditcardbedrijven, maar ook bedrijven als Google en PayPal azen op een grote rol in mobiel betalen.

Trans Link Systems (TLS), de exploitant van de ov-chipkaart, besluit volgende maand of houders met de kaart ook andere zaken kunnen gaan betalen dan treinreizen of busritten, zoals een broodje of de krant in een stationswinkel. TLS rondde vorig jaar 'met succes' een proef af.

De gedachte achter de snelle introductie in Nederland is dat consumenten niet drie of vier verschillende betaalapps gaan installeren. De uitbater van de meest gebruikte app kan bepalen welke betaalmiddelen erin worden opgenomen en zo het prijskaartje bepalen voor toegang tot deze nieuwe elektronische portemonnee.

Leiden
Bij de introductie krijgen duizend inwoners van Leiden een toestel waarmee ze bij ongeveer 150 winkels, cafés en kappers kunnen afrekenen. Tot 25 euro is betalen zonder pin mogelijk, erboven moet de consument een code invoeren. De betaalapp vraagt daar ook om als bij een reeks betalingen 50 euro is bereikt.

'Het is geen proef', zegt Margo van Wijgerden, woordvoerder van Mobiel Betalen in Leiden. 'Er komt een evaluatie, maar het mobiel betalen gaat na deze introductieperiode door. Alleen zullen de banken elk voor zich bepalen hoe snel ze deze nieuwe betaalmethode zullen aanbieden.'

De banken prijzen de nieuwe betaalmethode aan als snel (geen pincode meer) en handig (je hoeft alleen nog maar je telefoon bij je te hebben). Maar ze wachten niet af tot alle consumenten een geschikt toestel op zak hebben. Ze introduceren de techniek ook in hun betaalpas. De ING wil dit jaar nog 3 miljoen pashouders van een 'contactloze' kaart voorzien.

Volgens De Nederlandsche Bank zal de contactloze pas contant geld nog lang niet overbodig maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden