ABN Amro in zee met Delta Lloyd

ABN Amro besteedt zijn verzekeringen uit aan Delta Lloyd. De twee bedrijven richten daartoe een joint venture op. Die zal de naam ABN Amro Verzekeringen dragen, maar operationeel onder Delta Lloyd vallen....

Van onze verslaggever

De mensen die nu bij de verzekeringstak van ABN Amro werken, kunnen ervoor kiezen om naar de joint venture over te stappen. Het gaat om ongeveer 600 werknemers, die grotendeels in Zwolle werken. De medewerkers krijgen bovendien twee jaar lang de mogelijkheid om terug te keren bij de bank, als de nieuwe werkomgeving niet bevalt. Volgens Floris Deckers, de baas van ABN Amro Nederland, zullen er geen gedwongen ontslagen vallen. De facto zal Delta Lloyd de werkgever van de medewerkers in de joint venture worden.

Delta Lloyd, een dochter van de Britse verzekeraar Aviva, krijgt 51 procent van de aandelen. De verzekeraar betaalt ABN Amro daar 262,5 miljoen euro voor.

De overeenkomst geldt in principe voor dertig jaar. Bestuursvoorzitter Niek Hoek van Delta Lloyd stelt echter dat de partijen over een exit-strategie hebben gesproken, mocht de samenwerking niet naar wens verlopen.

'We combineren de sterke kanten van Delta Lloyd met de sterke kanten van ABN Amro', zegt Deckers van ABN Amro in een toelichting. 'Verzekeringsproducten die met de expertise van Delta Lloyd worden gemaakt, worden via het uitgebreide kantorennet van ABN Amro aangeboden. Dat betekent een belangrijke uitbreiding van ons aanbod.'

Het was al langer bekend dat ABN Amro een beetje met zijn relatief kleine verzekeringstak in zijn maag zat. 'Wij richten ons op de relatie met de klant. Dat betekent dat we niet alles zelf hoeven te maken, dus ook geen verzekeringen', stelt Deckers.

Voor Delta Lloyd betekent de overeenkomst een derde verkoopkanaal. Van oudsher verkocht het bedrijf zijn producten voor het leeuwendeel via tussenpersonen. Sinds de overname van Nuts Ohra in de zomer van 1999 bedient de verzekeraar zijn klanten ook direct. De kantoren van ABN Amro worden de belangrijkste bancaire distributievorm voor Delta Lloyd. De verzekeraar blijft zijn producten onder eigen label overigens wel via onder meer ING en Rabobank verkopen.

Vooral op het gebied van pensioenproducten en levensverzekeringen denken de partijen fors te kunnen groeien. Op dit moment nemen de twee gezamenlijk een vijfde positie in op die markt. ING, Aegon, Fortis en Interpolis hebben alle een groter aandeel van de Nederlandse markt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden