NieuwsHuizenprijzen

ABN Amro: huizenprijzen eerst omhoog, daling in 2021

Dit jaar gaan de huizenprijzen nog met 6 procent omhoog, maar in 2021 zullen ze met 2 procent dalen. Die voorspelling doen de economen van ABN Amro, op Rabobank na ’s lands grootste aanbieder van hypotheekleningen.

Bouwwerkzaamheden in de wijk Vathorst. De krapte op de Nederlandse woningmarkt is in het vierde kwartaal van vorig jaar verder toegenomen.  Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Bouwwerkzaamheden in de wijk Vathorst. De krapte op de Nederlandse woningmarkt is in het vierde kwartaal van vorig jaar verder toegenomen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Eerst dit jaar. Er zijn dus stijgende prijzen en ondanks de coronamaatregelen een onverwacht hoog aantal transacties – tot dusver 89 duizend, 4.500 meer dan in de vijf eerste maanden van vorig jaar. Dat komt door de rente, die dankzij ingrijpen van de centrale banken laag is gebleven, zegt ABN Amro. En ook door het ‘hardnekkige woningtekort’.

‘Kennelijk zagen kopers hun kans schoon om toe te slaan zonder kapers op de kust’, denkt ABN Amro-econoom Philip Bokeloh. Hij denkt dat misschien meespeelde dat de toekomstige huiseigenaren haast hadden, omdat ze dachten dat de hypotheekrente door de coronoacrisis flink zou gaan stijgen.

Maar 2020 zal ook het jaar zijn van een bijna ongekende economische krimp en oplopende werkloosheid. Bedrijven en gezinnen kunnen volgens Bokeloh gaan bezuinigen om financiële tegenvallers op te vangen. Ook speelt het risico van een tweede golf besmettingen mee.

Het effect daarvan op de huizenprijzen zal volgend jaar ‘onvermijdelijk’ zichtbaar worden. Hoe? Met een huizenprijsdaling van 2 procent en een kleiner aantal transacties. Over heel 2020 genomen is dat 5 procent en volgend jaar voorspelt ABN Amro dat 10 procent minder huizen van eigenaar veranderen.

De bank zegt de eerste signalen voor een kentering op de woningmarkt te zien. Zo is het aantal te koop staande woningen gestegen. Economisch onzekere huiseigenaren willen meer dan voorheen eerst hun eigen huis verkopen, voordat ze een nieuwe kopen. Ook om dubbele woonlasten te voorkomen.

De economen van ABN Amro concluderen dat de signaalfunctie van Amsterdam voor de Nederlandse huizenmarkt beide kanten op werkt. Bij het marktherstel van de afgelopen jaren liep de hoofdstad iets voor. Nu de markt afzwakt, is dit volgens ABN Amro waarschijnlijk weer zo, maar dan omgekeerd. Vóór de lockdown lag de prijsstijging in de hoofdstad immers al enige tijd onder het nationaal gemiddelde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden