Nieuws Economie

ABN Amro: horeca verspilt 1,4 miljard aan werving personeel

Horecaondernemers verspillen 1,4 miljard euro per jaar aan het werven en inwerken van nieuw personeel. Dat is 6 procent van de omzet en 42 duizend euro per vestiging, heeft ABN Amro berekend. 

Personeel in het centrum van Amersfoort bedient in de stromende regen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het hangt samen met het hoge personeelsverloop. Vier van de tien medewerkers moeten elk jaar worden vervangen. Veel mensen zien horeca als een bijbaan. Vooral het vervangen van koks is zeer kostbaar en kost een restaurant al gauw 30 duizend euro. Bij een voltijdsmedewerker in de bediening is dat 15 duizend euro. 

Het hoge verloop wordt volgens de bank veroorzaakt door onvrede over de lage beloning, werkdruk, gebrekkige mogelijkheden om carrière te maken en tekortschietende begeleiding. Het aantal mensen met een horecaopleiding neemt toe, maar eenderde stopt al na korte tijd met het werk.

De flexkracht wordt duurder, dus het biertje ook

De prijzen in de horeca gaan in 2020 omhoog, voorspelt ABN Amro. Want het flexpersoneel wordt duurder. Het kabinet hoopt dat de kroegbaas daardoor zijn medewerkers een vast contract aanbiedt. Maar het lijkt erop dat de klant gaat betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden