ABN Amro haalt Scheringa's museum in Spanbroek leeg

Bank eist onderpand op omdat DSB Beheer niet meer aan zijn verplichtingen voldoet...

Spanbroek ABN Amro heeft dinsdagavond beslag gelegd op de kunstcollectie van het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. De bank liet vanaf 18.30 uur 130 schilderijen weghalen door verhuisbedrijf Pot. De totale collectie van 1.300 schilderijen heeft een boekwaarde van 46 miljoen euro.

Om vijf uur verscheen volgens een omwonende eerst een deurwaarder. Verhuizers plakten vervolgens de ramen van de voormalige huishoudschool af om pottekijkers te ontmoedigen. Daarna begonnen ze de kunstwerken onder het oog van huilende museummedewerkers in ten minste zeven vrachtwagens te laden.

Een boze burgemeester Gert Jan Nijpels van Opmeer arriveerde na enkele uren. ‘Op deze manier creëren de banken hun eigen weerstand. Als een dief in de nacht zijn ze gekomen. ABN Amro moet beseffen dat kunst iets anders is dan een zak patat die je meteen kunt nuttigen. Dit dorp heeft de laatste dagen al zoveel voor zijn kiezen gekregen.’

Museumdirecteur Sander Uitdenboogaard sprak van ‘een verschrikking in de nacht’. Hij zei dat het museum vandaag gewoon opengaat. De vaste collectie is weliswaar verdwenen, maar de gastexpositie met schilderijen van Jan van Tongeren is nog intact.

ABN Amro is vermoedelijk in actie gekomen omdat DSB Beheer, het moederbedrijf van DSB Bank, niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoet. Scheringa’s advocaat vroeg gisteren het faillissement van DSB Beheer aan.

ABN Amro heeft begin vorig jaar een hypotheeklening van 32 miljoen euro verstrekt voor de bouw van het nieuwe Scheringa Museum in Opmeer. Die lening staat op naam van DSB Art, de DSB-dochter die de museumcollectie beheert. Omdat deze bv een negatief eigen vermogen heeft, staat moeder DSB Beheer garant voor alle verplichtingen van DSB Art. Door het aanstaande faillissement van het moederbedrijf is die garantie niets meer waard. De hypotheekakte geeft ABN Amro in dat geval het recht de schilderijen te verkopen.

Minister Plasterk van Cultuur sprak gistermiddag de hoop uit dat de collectie bijeen zou blijven. Na de beslaglegging herhaalde hij die wens. Hij riep vermogende particulieren op een collectieve aankoop mogelijk te maken.

Economie Pagina 7

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.