ABN Amro en Robeco azen op kluif uit Britse fusiestrijd

De Robeco Groep heeft een bod gedaan op de Britse vermogensbeheerder Gartmore Investment, onderdeel van de door vijandige overnamepogingen belaagde National Westminster Bank....

Vorig jaar heeft ABN Amro ook al belangstelling getoond voor NatWest-dochter Gartmore. Nu is de poging kansrijker. NatWest is in een overnamegevecht gewikkeld met twee Schotse banken, de Royal Bank of Scotland en de Bank of Scotland. NatWest heeft de mogelijke opbrengst van de verkoop van Gartmore hard nodig om zich tegen de twee Schotse belagers te verdedigen.

Woordvoerders van ABN Amro en Robeco willen niet reageren op het bericht. 'Wij gaan niet in op geruchten', verklaren de woordvoerders in koor. Beide partijen zoeken al enige tijd naar uitbreiding van hun buitenlandse activiteiten op het terrein van vermogensbeheer.

ABN Amro en Robeco zijn niet de enige partijen die belangstelling hebben voor Gartmore, de op vier na grootste beheerder van pensioengeld in Engeland. Ook de Credit Suisse Groep en de Duitse HypoVereinsbank participeren in de strijd om Gartmore.

National Westminster bereidt intussen een felle verdedigingsstrijd voor tegen de Schotse overvallers. Van megafusies en overnames in het bankwezen is nog nooit iemand wijzer geworden: klanten, personeel noch aandeelhouders: met dit betoog zal NatWest de Schotse belagers van het lijf proberen te houden.

Gisteren konden de beide Schotse banken hun ultieme bod uitbrengen. Bank of Scotland had afgelopen donderdag het bod al verhoogd. Maandagmorgen overtrof Royal Bank of Scotland dit met een bod van circa 23,8 miljard pond, ruim 80 miljard gulden.

Belangrijker dan de hoogte van het bod was dat Royal Bank of Scotland de aandeelhouders van NatWest 3,5 miljard pond extra in contanten wil gaan betalen: naast 0,92 aandeel Royal Scotland wordt voor elk aandeel NatWest nu 450 pence betaald. Tot nu toe bestonden de overnamebiedingen voor het overgrote deel uit eigen aandelen, terwijl de aandeelhouders liever cash hebben.

De koninklijke geste, die in schril contrast staat met de spreekwoordelijke Schotse gierigheid, is mogelijk doordat de Spaanse grootaandeelhouder van Royal Bank of Scotland bereid bleek als medefinancier op te treden. De Spaanse suikeroom BSCH legt 500 miljoen pond voor het bod op NatWest op tafel.

Op de valreep, vijf uur voor het verstrijken van de deadline om middernacht, kwam de Bank of Scotland maandagavond ook met een voor de aandeelhouders aantrekkelijk mededeling. Deze bank paste het bod opnieuw aan door 50 pence cash extra per aandeel NatWest te bieden.

De aandeelhouders van NatWest hebben nu twee weken de tijd om zich te beraden of ze op een van de beide biedingen in willen gaan, of liever aandeelhouder willen blijven van een zelfstandig NatWest. Het bestuur van de bank hoopt op de laatste optie.

Sir David Rowland, de bestuursvoorzitter van NatWest, trok maandag openlijk in twijfel of de beide Schotse belagers wel in staat zouden zijn om een goed integratieplan te maken. 'Hebben de beide Schotse banken zich wel gerealiseerd dat zij onafhankelijk van elkaar bezig zijn een bank over te nemen die twee keer zo groot is als zijzelf, en is hun management wel in staat om in de toekomst een bank te besturen die drie keer zo groot is als de huidige bank?', aldus Rowland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden