NieuwsABN Amro

ABN Amro duikt diep de rode cijfers in door coronacrisis

ABN Amro is diep in de rode cijfers terechtgekomen als gevolg van de coronacrisis. In het eerste kwartaal leed de bank een onverwacht groot verlies van 395 miljoen euro.

Volgens topman Robert Swaak van ABN Amro worden er geen banen geschrapt. Beeld ANP
Volgens topman Robert Swaak van ABN Amro worden er geen banen geschrapt.Beeld ANP

Hoewel met een slecht resultaat rekening was gehouden, viel dit verlies beleggers rauw op het dak. Het aandeel van ABN Amro zakte nog eens 7 procent naar 6,18 euro; begin dit jaar was een aandeel nog bijna 17 euro waard. Het is ook een grote tegenvaller voor de Nederlandse staat, die nog altijd 56 procent van de aandelen van de bank in handen heeft. Minister Hoekstra zal er weinig voor voelen die tegen deze prijs te verkopen.

De bank krijgt forse klappen door de coronacrisis. In het eerste kwartaal moest alleen al 1,1 miljard euro worden gereserveerd voor allerlei tegenvallers, zoals slechte leningen aan bedrijven die door de crisis of lage olieprijs niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Dat was 300 miljoen euro meer dan verwacht.

Hier komt nog zeker 1,4 miljard euro bij in de drie andere kwartalen, aldus topman Robert Swaak, de opvolger van de vorige maand teruggetreden topman Kees Dijkhuizen.

Schoon schip

Swaak heeft meteen maar zoveel mogelijk van de slechte resultaten in de cijfers willen stoppen om zo schoon schip te maken. Van de 1,1 miljard aan voorzieningen heeft bijna de helft te maken met twee enorme zakelijke miskleunen.

Een daarvan werd veroorzaakt door een Amerikaanse klant die met speculatieve handel in derivaten in de VS 200 miljoen euro van de bank verspeelde. De Amerikaanse bedrijfstak van ABN Amro zag te laat dat deze activiteiten een halt moesten worden toegeroepen. De andere miskleun is een oninbaar geworden vordering van 300 miljoen van een van fraude verdachte oliehandelaar in Singapore.

Swaak ontkende woensdag dat de bank te riskant zou opereren. ‘De twee zaken zijn teleurstellend. Maar de bulk van het leningenboek van in totaal 400 miljard euro zit in hypotheken. De kern van de bank is gezond’, zei hij. Hij kondigde na de zomer wel een strategiewijzing aan, waarbij de bank mogelijk een deel van de zakenbankactiviteiten zal afstoten.

Ook in wat Swaak de kern van het bedrijf noemde, liepen de inkomsten terug. De baten van de bank liepen met 8 procent terug tot 1,9 miljard euro. Het operationeel resultaat zakte met 17 procent tot 624 miljoen euro. Hiernaast loopt nog een grootschalig witwasonderzoek tegen ABN Amro, waarover Swaak geen mededelingen kon doen. Inmiddels werken 2.800 mensen bij de bank aan het voorkomen van toekomstige witwastransacties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden