ABN Amro dekt risico op 22 miljard euro af

ABN Amro heeft voor hypotheken ter waarde van 22 miljard euro het risico op wanbetaling afgedekt. De bank verrichtte daartoe deze week een recordtransactie op de Europese financiële markten....

Motief voor de transactie is het versterken van de balans van de bank.ABN Amro kocht van grote institutionele beleggers, zoals verzekeraars,zogenoemde credit default swaps. In ruil voor een premie, die elk kwartaalwordt uitbetaald, nemen de beleggers het risico over dat huizenbezittersde lasten van hun ABN Amro-hypotheek niet meer (kunnen) betalen.

De swaps hebben betrekking op 22 miljard euro aan hypothecaireleningen, bijna eenderde van de Nederlandse hypotheekportefeuille van debank. Die bedraagt ongeveer zeventig miljard euro.

ABN Amro brengt zo het risico op de kredietportefeuille terug. 'Daardoorhoeft de bank minder reservekapitaal achter de hand te houden en besparenwe kapitaalkosten', aldus Mark Jansen van de afdeling balansbeheer van debank.

Onderdeel van de transactie is ook de uitgifte van obligaties metdiverse risicoprofielen, die samengesteld zijn uit hypotheken ter waardevan 4 miljard euro

De hypotheekklanten van ABN Amro merken niets van die omzetting: deafhandeling blijft bij de bank. Op de markt voor deze zogenoemdesecuritisaties betekende de omvang van de ABN Amro-transacties voor Europaeen record. In de VS is deze markt vele malen groter.

De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op financiëleinstellingen, heeft deze week gewaarschuwd voor de risico's die banken engrote beleggers lopen met de derivatenhandel. Met name door de bundelingvan kredietderivaten worden deze financiële producten zo ingewikkeld dathet zicht op de risico's troebel wordt. Bovendien laat volgens DNB deadministratieve verwerking van de transacties vaak nog te wensen over. Demarkt voor deze derivaten heeft een omvang van duizenden miljardendollars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden