ABN Amro boekt opnieuw meer winst

ABN Amro is vlak voor de beursgang met keurige kwartaalcijfers gekomen. De staatsbank boekte in het derde kwartaal van 2015 een 'geschoonde' nettowinst van 509 miljoen euro. Dat is de winst zonder eenmalige posten. Deze winst was 13 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

ABN AMRO meldde maandag een nettowinst van 509 miljoen euro over het derde kwartaal. Beeld anp
ABN AMRO meldde maandag een nettowinst van 509 miljoen euro over het derde kwartaal.Beeld anp

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm stelde in het persbericht van ABN Amro dat de bank 'goed op koers ligt' om zijn doelstellingen te behalen. De bank wilde met deze cijfers een goede indruk maken op potentiële aandeelhouders. Over circa twee weken wordt de bank naar de beurs gebracht.

De resultaatverbetering die de bank maandag liet zien was vooral te danken aan lagere kredietverliezen en een hogere rentemarge op hypotheken. Beide ontwikkelingen zaten ook achter de resultaatverbeteringen in de eerste twee kwartalen van 2015. Beleggingsanalist Jim Tehupuring van ProBeleggen is daarom niet laaiend enthousiast over de kwartaalcijfers, hoewel hij die 'zeker niet negatief' vindt.

'Deze cijfers lijken heel goed, maar ze geven wel een beetje een vertekend beeld', zegt hij. 'Winstcijfers zijn nogal gevoelig voor manipulatie. De hogere rentemarge is waarschijnlijk tijdelijk, net als de afname van de voorzieningen voor kredietverliezen. Het was beter geweest als de winststijging stoelde op een even grote groei van de omzet, want dat zegt meer over de toekomstperspectieven van de bank. Maar de omzet van ABN Amro is nauwelijks gegroeid.'

De metamorfose van ABN

Van een arrogante bank vol bonusbeluste egotrippers naar een dienstverlener die zich 'een beetje saai' noemt. ABN Amro is sinds de kredietcrisis drastisch veranderd. De vraag is of die nieuwe keurigheid na de beursgang standhoudt. Lees de analyse van economieredacteur Yvonne Hofs (+).

Hypotheken

Net als de andere Nederlandse banken profiteert ABN Amro van de opgeklaarde economische omstandigheden in Nederland. De financiën van bedrijven en huizenbezitters verbeteren zienderogen, waardoor het aantal bankklanten met betalingsproblemen afneemt. Door de gestegen huizenprijzen is de kans dat banken woningen met verlies moeten verkopen gedaald.

De verbetering van de rentemarge is vooral te danken aan de verminderde concurrentie op de hypotheekmarkt (hoewel die de laatste maanden weer wat toeneemt). Van veel hypotheken die voor 2008 werden afgesloten, loopt nu de rentevaste periode af. Banken verdienden relatief weinig aan die 'oude' hypotheken.

Op de oversluitingen en nieuwe rentevaste periode is de winstmarge hoger. Maar op het moment dat al die hypotheken met een lage winstmarge zijn uitgefaseerd, is dat positieve effect op het winstcijfer van de bank uitgewerkt. Dit geldt overigens niet alleen voor ABN Amro, maar voor alle banken met een flinke hypotheekportefeuille.

ABN Amro heeft in het derde kwartaal een paar kleine boetes van toezichthouders verstouwd. Drie daarvan maakte de bank al bekend voordat het kwartaalverslag gisteren verscheen. De corruptie-affaire bij het filiaal in Dubai komt de bank op twee boetes te staan.

ABN Amro moet 625 duizend euro betalen aan toezichthouder De Nederlandsche Bank en 640 duizend dollar (586 duizend euro) aan de Dubaise toezichthouder DFSA. In oktober meldde ABN Amro al dat de Autoriteit Financiële Markten een boete van 2 miljoen euro had opgelegd, omdat de bank zijn administratie over mkb-klanten met rentederivaten niet op orde had.

Nu blijkt dat de AFM diezelfde dag nóg een boete uitdeelde: ABN Amro moet 750 duizend euro betalen omdat de bank tussen 2010 en 2013 'onvoldoende eerlijk, rechtvaardig en professioneel' is geweest bij de verkoop van derivaten aan vijf mkb-ondernemingen. ABN Amro gaat tegen dit oordeel in beroep, maar erkent in het kwartaalverslag dat de bank hierdoor vatbaar wordt voor nieuwe rechtszaken van gedupeerde mkb'ers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden