ABN Amro betaalt Vestia 55 miljoen schadevergoeding

55 miljoen euro in ruil voor een gesloten dossier. De grootste woningcorporatie van Nederland, het Rotterdamse Vestia, krijgt een schadevergoeding van ABN Amro voor de jarenlange onzorgvuldige verkoop van derivaten. In ruil daarvoor blijft een rechtszaak achterwege.

Jarl van der Ploeg
null Beeld anp
Beeld anp

Eerdere pogingen van Vestia om ABN Amro via de strafrechter op de knieën te krijgen, mondden op niets uit, maar omdat Vestia bleef aandringen is er nu een schikking ter waarde van 55 miljoen euro. ABN Amro heeft gezien de aanstaande beursgang in november weinig behoefte aan probleemdossiers om in rond te wroeten en het nog altijd kwakkelende Vestia beseft zich dat de uitkomst van een langlopende civiele zaak onzeker is. Daarom spreekt het Vestia-bestuur maandag ook van een 'fors bedrag', terwijl de 55 miljoen euro bescheiden overkomt naast de 2 miljard euro die de corporatie betaalde.

Het werd al een debacle, een schandaal en een drama genoemd: de 24 miljard euro aan derivatentransacties die Vestia in 2012 een bijna-faillissement opleverden en de corporatie uiteindelijk een slordige 2 miljard euro kostten. De hoop was dat de ingewikkelde financiële producten iedereen rijker zouden maken, maar in werkelijkheid sleurde de speculatie en de fraude bijna de hele sociale woningmarkt richting de afgrond.

Uiteindelijk kwamen er strafrechters, tuchtrechters en civiele procedures aan te pas. Er waren tikken op de vingers voor betrokken accountants, Vestia moest duizenden huurwoningen verkopen en niet lang daarna bracht ook de Tweede Kamer haar zwaarste wapen in stelling: een parlementaire enquête met uiteindelijk een veertienhonderd pagina's tellend rapport tot gevolg. En er was vooral veel financiële schade. Om een bankroet af te wenden kocht Vestia de gewraakte derivatenportefeuille voor 2 miljard euro aan huurdersgeld af. Een deel van dit bedrag werd als lening ter beschikking gesteld en aangezien die waarschijnlijk moet worden terugbetaald, zocht Vestia de afgelopen tijd naarstig naar medeverantwoordelijken op wie zij schade kunnen verhalen.

Fraude

Het debacle bij Vestia was ruim twee jaar geleden aanleiding voor de Tweede Kamer om haar zwaarste onderzoekswapen uit de kast te halen: de parlementaire enquête. In februari 2012 bleek dat er achter deze speculatie ook nog eens een grote fraudezaak schuilging. Kasbeheerder Marcel de Vries bleek via een financieel tussenpersoon stiekem ruim 10 miljoen euro te hebben verdiend aan de derivatenhandel van Vestia.

Wat wist ABN Amro precies van de fraude bij woningcorporatie Vestia? De bank ontkent zelf dat zij voor 2012 van de fraude op de hoogte was, maar tijdens de verhoren van de enquêtecommissie kwamen de nodige aanwijzingen naar voren dat de staatsbank al in 2010 wist of had moeten weten dat het helemaal mis zat Vestia.

null Beeld anp
Beeld anp

Vraagtekens

Bijvoorbeeld bij hen die de derivaten verkochten. Al in 2012 zei toenmalig Vestia-bestuurder Gerard Erents dat banken blaam treffen omdat ze 'racefietsen verkochten aan iemand in een rolstoel'. Naast Fortis en ABN Amro kocht Vestia vooral derivaten bij elf andere banken als Deutsche Bank, JP Morgan, Barclays, en BNP Paribas en een woordvoerder benadrukt dat er wel eens meerdere claims kunnen volgen. De verwachting is alleen dat die banken, bij de afwezigheid van een aanstaande beursgang, minder happig zullen zijn om geld over te maken.

Vooral rondom ABN Amro bestonden veel vraagtekens. Zo heeft de bank altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van fraude, terwijl er tijdens de verhoren van de parlementaire enquêtecommissie genoeg aanwijzingen naar voren kwamen dat de staatsbank weldegelijk wist dat het rommelde.

Vooral toen ABN in 2010 fuseerde met Fortis Bank Nederland, zo was de kritiek, zou de staatsbank eigenlijk anders hebben moeten handelen. Fortis was verantwoordelijk voor het gros van de aan Vestia verkochte derivaten (in totaal waren de twee banken goed voor zo'n 5 van de in totaal 24 miljard euro) en het vermoeden bestond dat ABN bij de fusie een enorm lijk in de kast aantrof en dat vakkundig terugduwde in de hoop dat het niet zou gaan stinken.

De boetes die de AFM en DNB ABN Amro later oplegden (onder andere wegens het slecht registreren van telefoongesprekken en het vernietigen van een mailbox) versterken die geruchten alleen maar. Nu de schikking is beklonken doet Vestia afstand van alle vorderingen in verband met deze derivatentransacties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden