ABN Amro bestrijdt corruptie onvoldoende

ABN Amro schiet ernstig tekort in de bestrijding van corruptie op de afdeling grondstoffenhandel. Toezichthouder De Nederlandsche Bank heeft bestuursvoorzitter Gerrit Zalm daar vorige maand een vermanende brief over gestuurd.

Beeld anp

Het Financieele Dagblad, dat de brief in handen heeft, maakte hier zaterdag melding van op de voorpagina. DNB schrijft Zalm dat het 'bank-brede' beleid tegen corruptierisico's bij ABN Amro tekortschiet. De bedrijfstop van de bank betrekt de bankiers die de klantcontacten onderhouden niet genoeg bij het anti-corruptiebeleid, constateert de toezichthouder. Dit terwijl op die 'eerste lijn' de integriteitsrisico's juist het grootst zijn. Dat geldt volgens DNB 'in het bijzonder' voor de ABN Amro-divisie die handelt in olie, gas en grondstoffen.

DNB spreekt zijn ergernis erover uit dat eerdere kritiek van de toezichthouder niet tot verbeteringen heeft geleid. De bankentoezichthouder draagt Zalm op het probleem onmiddellijk aan te pakken.

Ongelukkig moment

De kritiek van DNB lekte uit op een voor ABN Amro erg ongelukkig moment, namelijk een dag nadat minister Dijsselbloem van Financiën de voorgenomen beursgang van de bank had uitgesteld. Dijsselbloem nam dat besluit uit irritatie over twee recente affaires rond ABN Amro. Eerst ontdekte Dijsselbloem dat de bank een fraudeschandaal in Dubai voor hem verborgen had gehouden. Vervolgens gaven de commissarissen van de bank de raad van bestuur een fikse salarisverhoging, tegen de uitdrukkelijke wens van de minister in.

Die salarisverhoging leidde tot een hoop maatschappelijk rumoer. Dijsselbloem moest over beide affaires tekst en uitleg geven aan de Tweede Kamer. Zondag maakte ABN Amro bekend dat de salarisverhoging wordt teruggedraaid.

De woordvoerster van Dijsselbloem zei zaterdag in een reactie dat de minister vrijdag nog niet op de hoogte was van de kritiek op het anti-corruptiebeleid van ABN Amro. De vermanende brief van DNB aan Zalm heeft dus geen rol gespeeld bij het besluit de beursgang uit te stellen. Het ministerie wilde verder niet inhoudelijk reageren.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Beeld anp

Verklaring

ABN Amro kwam zaterdag wel met een verklaring. De bank ontkent het bestaan van de brief niet. In het persbericht verdedigt ABN Amro zich alleen tegen een specifieke aantijging van DNB.

In de brief aan Zalm verwijt de toezichthouder ABN Amro nog steeds zaken te doen met de van oorsprong Russische oliehandelaar Gunvor. DNB herinnert ABN Amro eraan dat er al sinds 2007 geruchten circuleren dat de Russische president Poetin een geheim aandelenbelang in Gunvor heeft. Een vertrouweling van Poetin was tot een jaar geleden grootaandeelhouder van Gunvor. Na de Russische annexatie van de Krim plaatsten de VS deze Gennadi Timtsjenko op de economische sanctielijst. Timtsjenko droeg zijn aandelenbelang daarop over aan zijn Zweedse zakenpartner.

ABN Amro wijst er in zijn persbericht op dat Gunvor niet op de internationale sanctielijst staat. Bij een intern integriteitsonderzoek zijn er evenmin bezwarende feiten over Gunvor aan het licht gekomen, aldus ABN Amro. 'Voor al onze klanten geldt dat we een relatie niet zullen afbreken op basis van onbewezen berichten. Indien echter wordt aangetoond dat Gunvor onaanvaardbare antecedenten heeft, zal ABN Amro de relatie beëindigen.' Daarnaast brengt de bank fijntjes onder de aandacht dat Rabobank en ING eveneens zaken doen met Gunvor.

Nieuwsbrief

In een nieuwsbrief uit december 2014 schrijft DNB dat 'banken' meer aandacht moeten schenken aan het 'inherent hoge integriteitsrisico' van de grondstoffenhandel. DNB concludeert na eigen onderzoek dat 'banken' hun verantwoordelijkheid op dit punt ontlopen. In de nieuwsbrief gebruikt DNB consequent het meervoud, zonder namen van individuele banken te noemen. ING en Rabobank zijn net als ABN Amro zeer actief in de olie-, gas- en grondstoffenhandel.

Gevraagd om een reactie zeggen beide concurrenten van ABN Amro dat zij hun anticorruptiebeleid geregeld afstemmen met de toezichthouder en dat zij aan de regels voldoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden