ABN Amro: 1,1 miljard winst en ruim 500 banen weg

ABN Amro schrapt minstens vijfhonderd banen op het hoofdkantoor. Daarmee wil de bank meer kosten besparen. Dat liet ABN Amro maandag weten....

ANP

De bank behaalde in het afgelopen derde kwartaal een nettowinst van 1,14 miljard, tegen 1,2 miljard euro vorig jaar. Het resultaat is beter dan de verwachting van analisten, die gemiddeld rekenden op 977 miljoen euro.

De daling komt doordat in de winst van vorig jaar baten waren opgeteld uit verkopen, onder meer van Braziliaanse verzekeringsactiviteiten.

Hoewel het winstcijfer over de eerste negen maanden steeg, is ABN Amro niet tevreden. ‘We zullen onze resultaten sneller moeten verbeteren als we onze doelstelling wat betreft het totaalrendement voor aandeelhouders eind 2008 willen halen’, zei bestuursvoorzitter Rijkman Groenink. Volgens de topman zijn maatregelen daarom noodzakelijk.

ABN Amro laat de banen bij het hoofdkantoor, waar nu 4500 mensen werken, deels verdwijnen door automatiseringswerk uit te besteden en deels via afvloeiing. Een woordvoerder kon niet zeggen hoeveel mensen zonder werk komen te zitten.

ABN Amro beloofde eerder de kosten volgend jaar structureel met 900 miljoen euro te verlagen. Eind dit jaar denkt de bank daarvan 300 miljoen euro te hebben gerealiseerd. ABN Amro hecht veel belang aan de kostenbesparingen in het licht van enkele beloften die gemaakt zijn aan aandeelhouders op het gebied van rendement.

In de eerste negen maanden van dit jaar zag ABN Amro de kosten met ruim eenvijfde oplopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar meer dan 12 miljard euro. Die toename kwam door kosten voor de integratie van de Italiaanse bank Antonveneta, die vorig jaar werd ingelijfd. De baten namen met 20 procent toe tot 17,5 miljard euro, mede door de goede ontwikkelingen van activiteiten in Azië en Latijns-Amerika.

Vakbond FNV Bondgenoten vindt de banenreductie ‘heel fors’, aldus een woordvoerster. ‘We hebben het hier over een groep mensen die over het algemeen hoog is opgeleid.’ De bond wil daarom dat ABN Amro meer dan normaal zijn best doet om ander werk voor hen te vinden. Eerder dit jaar schrapte ABN Amro concernbreed al 2400 banen, waaronder 650 in Nederland.

Hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam. ABN Amro schrapt minstens vijfhonderd banen op het hoofdkantoor. Daarmee wil de bank meer kosten besparen. (ANP) Beeld
Hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam. ABN Amro schrapt minstens vijfhonderd banen op het hoofdkantoor. Daarmee wil de bank meer kosten besparen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden