ABC Winkelen

Opgepast! Piet Particulier is terug op de beurs, zo waarschuwt Frank van Dongen, nom de plume van de Amsterdamse beurshandelaar Cees Smit, columnist op dé website voor beursnieuws en -roddels iex.nl....

Sheila Sitalsing

Erger nog, ook de pers is optimistisch. Kolommen kalkt ze vol met bespiegelingen over de tienduizendpuntengrens waar de Dow Jones tegenaan beukt en de weerstand van 344 punten die de AEX elk moment nemen kan, waarna niets een beurshausse meer in de weg zou staan. Het geheel stemt veteraan Smit alias Van Dongen wat sceptisch.

Maar toch. Stel dat het waar is. Hoe moet de kleine belegger die, moegebeukt van de sluipcrash, alle lust tot actief aandelen kiezen heeft verloren, zich dan voorbereiden op de nieuwe hausse?

Antwoord: door zijn klassiekers uit de boekenkast af te stoffen. Een goede opfrisser is het aanstekelijke Beating the Street uit 1993 van Peter Lynch, nog volop via boekensites verkrijgbaar.

Peter Lynch is een legende. Hij beheerde van 1977 tot 1990 het Magellan Fund van de beleggingsfondsengigant Fidelity; Magellan werd in die periode liefst 27 keer meer waard. In 1990 ging hij met pensioen, 46 jaar oud.

Kinderlijk simpel zijn Lynch's tips. Een aandelenfreak is hij.

Zijn tweede Principe luidt dan ook: wie valt voor obligaties, weet niet wat hij mist. Koop aandelen!'

Welke aandelen? Lynch's gouden regel: koop wat je kent. En als particuliere belegger ken je al gauw detailhandelsbedrijven.

Nieuwe koopjes spoort Lynch dan ook op originele wijze op: Lynch gaat winkelen. Hij begeeft zich op gezette tijden naar een groot winkelcentrum. Want: 'Om een eigen beleggingsstrategie te ontwikkelen is rondhangen in een winkelcentrum oneindig veel nuttiger dan blindelings te vertrouwen op het advies van de broker'. De mega-mall is 'een intrigerende verzameling mogelijke beleggingen, zij aan zij geplaatst voor het gemak van de belegger'.

Globalisering en eenvormigheid van winkelcentra leiden er volgens Lynch toe dat wat goed verkoopt in één stad, waarschijnlijk ook elders goed verkoopt. 'De belegger die vanaf de start betrokken was bij de verovering van de VS door Home Depot, Taco Bell, Wall Mart en Gap, verdiende hier genoeg geld aan om vele malen rond de wereld te reizen.'

Dus gaat Lynch winkelen met zijn dochters, belegt in Gap als zij dwepen met Gap ('een rendement van meer dan 1000 procent tussen 1986 en 1991'), koopt Body Shop als ze hem naar een overvolle Body Shop leiden. Het legt hem geen windeieren.

Lynch hanteert meer strategieën. Allemaal van dezelfde bedrieglijke eenvoud, maar met één rode draad: weet wat je bezit en waarom. Het kan zomaar weer actueel advies zijn aan alle Pieten Particulier die nu hoopvol de beursvloer weer opzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden