‘Aasgieren’ boven ziekenhuismarkt

De ziekenhuiszorg gaat de komende jaren drastisch veranderen. Winst maken voor de aandeelhouders mag straks. Het Slotervaart in Amsterdam voelt de nieuwe wind als eerste....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

Het lijkt een bizar toeval dat uitgerekend het al jaren noodlijdende Slotervaart in Amsterdam-West het eerste ziekenhuis is dat een kans maakt spoedig te worden overgenomen door een commercieel bedrijf. De vorige week bekendgemaakte overnameplannen vormen het zoveelste hoofdstuk in het turbulente bestaan van het ziekenhuis, dat dertig jaar geleden werd opgericht als Amsterdams gemeenteziekenhuis en sinds de verzelfstandiging in 1997 voortdurend kopje onder dreigt te gaan.

Dat kwam deels doordat de verzelfstandiging onvoordelig uitpakte voor het ziekenhuis. Maar vooral doordat zorgverzekeraar Agis, die de zorg in Slotervaart vergoedt, vindt dat het ziekenhuis te veel patiënten helpt en te duur is. West is met drie ziekenhuizen overbedeeld, vindt Agis.

Een nieuw fenomeen is dat het huidige ziekenhuisbestuur zelf met het private bedrijf, Het Ziekenhuis Consortium, onderhandelt over verkoop van het Slotervaart: gebouw, apparatuur en personeel. Eerder kon dat niet, omdat het tot voor kort wettelijk was verboden ziekenhuizen commercieel te exploiteren en winst uit te keren aan aandeelhouders. Dat obstakel is nu weg, winst uitkeren mag vanaf 2012. Er cirkelen heel wat gegadigden boven de potentieel lucratieve ziekenhuismarkt.

Wat opvalt in de nieuwe aflevering van het Slotervaart-feuilleton is dat het initiatief voor de verkoop niet ligt bij commerciële partijen of bij het ziekenhuisbestuur, maar bij de medisch specialisten. Zij hebben als eersten contact gelegd met een private investeerder, die zij alleen als Holding BV willen aanduiden. Pas toen Holding zich had gemeld bij het Slotervaartbestuur, klopten ook twee andere partijen aan, waaronder het eerdergenoemde consortium. Dat is van Paul Sturkenboom, tot een jaar geleden interimbestuurder van het ziekenhuis. Inmiddels is hij de enige kandidaat met wie het bestuur nu serieus verder praat. Tot leedwezen van de medische staf, die juist in overname door Holding de beste garantie ziet om de patiëntenzorg op het huidige brede niveau te garanderen en vreest dat Sturkenboom te veel inzet op gemakkelijke winstmakers als een zorghotel en te weinig op de inhoud van de zorg.

De specialisten hebben van oudsher een zware stem in Slotervaart. Ze verzetten zich al jaren tegen dreigende bezuinigingsplannen van zorgverzekeraar Agis en van de overheid, volgens wie er in Amsterdam-West een beddenoverschot is. De internist Eelco Meesters en de oncoloog Hans Martin Otten geloven daar niets van. ‘Het ziekenhuis ligt stampvol. De patiënten komen naar ons toe, wij vragen ze niet om ziek te worden’, zeggen ze.

En voor alle duidelijkheid: ‘Wij zijn er niet op uit om zo veel mogelijk te verdienen, want we zijn in loondienst van het ziekenhuis. We krijgen een vast inkomen, ongeacht het aantal patiënten.’ Ze vinden dat zij en de topzorg die ze leveren niet zomaar kunnen worden getransplanteerd naar een ander ziekenhuis. ‘Je kunt ons niet als een laatje in een ander kastje steken.’

De directe aanleiding om een commerciële koper voor het ziekenhuis te zoeken, was de nog geen jaar oude alliantie tussen Slotervaart en het VU Medisch Centrum om de ziekenhuistaken in Amsterdam-West anders te verdelen. Een onaanvaardbare afslanking, vonden de medische staf en ook de ondernemingsraad. ‘Geen spoedeisende hulp, geen intensieve zorg, alleen simpele en planbare behandelingen, zo kunnen wij geen verantwoorde zorg meer leveren’, zeggen de dokters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden