Aardappel houdt bacterie onthecht

Infectieziektenbestrijders in de hele wereld maken zich steeds meer zorgen over de groeiende onwerkzaamheid van de belangrijkste middelen tegen een bacteriële infectie, de antibiotica....

Nieuwe antibiotica, die overigens maar mondjesmaat ter beschikking komen, dragen evenzeer het risico in zich dat een deel van de bacteriën die ze bestrijden, er resistent tegen wordt. Waarna er weer andere middelen moeten komen om ze te doden.

Maar een bacteriële infectie bestrijden kan ook anders: zorg ervoor dat de bacterie geen kans krijgt een infectie te veroorzaken. In concreto: laat de bacterie leven, maar blokkeer het mechanisme waarmee zij zich aan lichaamscellen hecht zodat ze de cel niet kan binnendringen.

Vanuit die gedachte zochten onderzoekers van de universiteit van Miami naar plantenextracten die geen bacteriën doden, maar wel de aanhechting blokkeren. Ze vonden zo'n extract in de waterige oplossing van het buitenste laagje van de aardappel, aldus onderzoekster Marjorie Cowan deze week op de honderdste algemene vergadering van de American Society for Microbiology in Los Angeles.

De werkzame stof in het aardappelextract bleek het enzym polyfenol oxidase te zijn, een algemeen in planten voorkomend eiwit dat onder meer verantwoordelijk is voor de bruinverkleuring van fruit en groenten.

Het enzym blijkt ook in staat streptococcen te verhinderen zich aan de tanden te hechten (één oorzaak van tandcariës) en weet eveneens de hechting van E. coli-bacteriën aan het urineweg epitheel te blokkeren, zodat urineweginfecties kunnen worden voorkomen, aldus Cowan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden