Aanzwellende fusiegolf in stroomsector

Gedreven door de hoge energieprijzen dient zich een fusiegolf aan in de stroom- en gassector. Het Spaanse energiebedrijf Gas Natural heeft een vijandig bod uitgebracht van 22,7 miljard euro om branchegenoot Endesa over te nemen....

De fusies en overnames in de oude nutssectoren voor gas en stroom houdenverband met de gestegen vraag naar energie en de opgelopen prijzen.Bovendien spelen de bedrijven in op de toegenomen Europese concurrentietussen stroombedrijven. Stroombedrijven bevinden zich in 'een gebied waarruimte is voor meer consolidatie', zegt fondsbeheerder Michael Joynson vanhet Britse Invesco tegen persbureau Bloomberg. 'Veel bedrijven hebben eensterke balans en zijn op zoek naar overnamekandidaten.'

De fusiegolf zette de Europese beurzen dinsdag op winst. Bijna alleSpaanse energiebedrijven zagen hun koersen oplopen, alleen overnemer GasNaturel leverde iets in. De Spaanse index steeg door het rumoer met1,2 procent.

De fusiegolf in de energiesector gaat aan de Nederlandse beurs voorbij.Waar in Duitsland (Eon) en in België (Electrabel) grote stroomgiganten eenbeursnotering hebben, zijn de Nederlandse marktleiders Nuon, Essent enEneco nog stevig in handen van lokale overheden. Gezien de kabinetsplannenzal het ook nog enige tijd duren alvorens er Nederlandse stroomaandelen tekoop zijn.

Graadmeter AEX trok zich echter op aan het Europese optimisme en sloot0,7 procent hoger op 394,15 punten. De winst was vooral te danken aan deopmars van de verzekeringsconcerns Fortis (+ 1 procent), Aegon (+ 2,1procent) en ING (+ 1,3 procent). De drie profiteerden van de gunstigecijfers die de Franse verzekeraar Axa in de ochtend openbaarde.

De koers van beursbedrijf Euronext kreeg een flinke tik. Het bedrijf wilzijn belang in het clearingsbedrijf LCH terugbrengen om de Britsemarktautoriteiten tevreden te stellen. Euronext heeft de instemming nodigvan de marktautoriteit om de Britse beurs LSE over te nemen. Vooral bij deadministratieve afhandeling van orders - clearing in jargon - zou Euronexteen te machtige positie krijgen. Het verlies van LCH om de LSE in telijven, wordt door beleggers niet gewaardeerd. Euronext daalde 5 procent.

Op de lokale markt herstelde De Vries Robbé van de ruzie metbeleggersvereniging VEB. Het bedrijf van George Tóth steeg met 8 procent,door gunstige verwachtingen over 2005.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden