Aantal zzp'ers afgelopen tien jaar verdubbeld, vooral in de steden

Het aantal zzp'ers is in de afgelopen tien jaar verdubbeld, vooral in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS naar de regionale economie. De steden kregen er ruim 70 procent meer eenmansbedrijven bij, tegen 50 procent op het platteland.

Manon Stravens
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vooral organisatieadviesbureaus, financiële holdings, webwinkels, taxibedrijven en industriële ontwerpers schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze bedrijfstakken verwelkomen in absolute aantallen de meeste nieuwe bedrijfsvestigingen, in zowel de stad als op het platteland. Cafés, juweliers, videotheken en computerwinkels floreren minder. Zij sloten met enkele honderden per bedrijfstak hun deuren.

Vereenvoudigde wetgeving en digitalisering

Volgens berekeningen van het CBS bestaat inmiddels bijna 79 procent van het aantal bedrijfsvestigingen in Nederland uit eenmansbedrijven. De zzp'er is dan ook verantwoordelijk voor het feit dat er sinds 2007 anderhalf keer zoveel bedrijfsvestigingen bij zijn gekomen. In 2017 telde het Nederlandse bedrijfsleven ruim 1,2 miljoen vestigingen van bedrijven. Tien jaar eerder waren dat er ruim 825 duizend. In die periode is het aantal bedrijfsvestigingen met meer dan een man in dienst juist licht, met 3 procent, gedaald. Het aantal vestigingen van grotere bedrijven, met meer dan tien man personeel, nam wel weer met 4 procent toe.

De forse groei in het aantal zzp'ers is onder meer te verklaren uit het feit dat steeds meer mensen, vooral vrouwen, parttime-ondernemer worden, aldus het CBS. Vereenvoudigde wetgeving, zoals die van de taxiwet, speelt ook een rol. Verder maakt digitalisering de oprichting van webwinkels erg makkelijk. Het aantal webwinkels is in tien jaar tijd verachtvoudigd tot 32.000.

Platteland

Ondanks de flinke groei in de stad, in aantallen en percentages, blijkt het platteland nog steeds ruim de helft (54 procent) van het aantal bedrijfsvestigingen te herbergen. Dat was tien jaar geleden ook zo. Vooral dienstverleners in de olie en gaswinning, groothandels in woninginrichting en binnenvaartbedrijven vestigen zich steeds vaker buiten de Randstad. Bedrijfstakken die vooral floreren in de steden, maar niet op het platteland zijn de groothandels in voeding, kleine supermarkten en verhuur van onroerend.

De zzp'er vaart mee op het economisch herstel, zo bleek deze zomer uit een enquête van onder meer TNO en CBS. Bijna de helft gaf aan dat hun financiële positie goed tot zeer goed is. Tegelijkertijd blijkt dat slechts een vijfde zich heeft verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, wat de kleine zelfstandige kwetsbaar maakt. De 'zzp-gemeenschap' is bovendien erg divers met grote inkomensverschillen en nog altijd een groot deel dat niet economisch zelfstandig is.

De groei van het aantal zzp'ers zegt weinig over de werkgelegenheid. Alle Nederlandse provincies, inclusief de vier grote steden, zagen een daling van het werkloosheidspercentage. Maar in Rotterdam en Den Haag hebben respectievelijk 11 procent en 8,8 procent van de mensen nog altijd geen baan. Daarmee kampen deze steden met de hoogste werkloosheidscijfers van het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden