Aantal zonder hypotheek gekochte huizen blijft groeien

Het aantal huizen dat is gekocht zonder hypotheek blijft groeien. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster. In de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werd vorig jaar 25 procent van de huizen zonder hypotheek aangeschaft. In studentensteden als Delft, Groningen en Maastricht ging het om ongeveer 30 procent, in Utrecht om 20 procent.

Beeld anp

Volgens cijfers van het vastgoedregister werd vorig jaar 16 procent van de particuliere woningen gekocht zonder geldlening. Eigenaren van meerdere woningen kochten het vaakst zonder hypotheek: bij meer dan de helft (61 procent) van hun aankopen. Hoe ouder de koper, hoe vaker er hypotheekloos werd gekocht. Bij kopers van 70 jaar en ouder werd bij bijna de helft van de aankopen geen hypotheek afgesloten. Bij een op de acht woningen die een doorstromer (verkoopt een huis en koopt een ander) had gekocht werd geen hypotheek afgesloten. Bij vier van de tien hypotheekloze aankopen ging het om een appartement.

Belastingvrije schenkingen

In de kustgebieden van Zeeland is 30 tot 40 procent van de woningen zonder hypotheek gekocht. Ook in Zandvoort, Noordwijk en het Noord-Hollandse Bergen is veel hypotheekloos gekocht. Met name tussen 2006 en 2013 steeg het aantal huizen dat zonder hypotheek werd aangeschaft. In 2006 was dat 11 procent, zeven jaar later was dat opgelopen tot 19 procent. In 2016 was het percentage 17 procent.

Vorig jaar werd er in totaal 8,6 miljard euro neergeteld voor woningen zonder hypotheek, oftewel 16 procent van de omzet op de particuliere woningmarkt. Eerder bleek uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) al dat steeds meer mensen eigen geld inleggen wanneer ze een woning in de stad aanschaffen. Dat komt vooral door de verruimde regels voor belastingvrije schenkingen waarmee huizen kunnen worden gekocht of hypotheken afgelost. Daarnaast maakt de lage spaarrente het momenteel aantrekkelijk om spaargeld in een woning te investeren. Ook speelt mee dat hypotheken worden verstrekt op basis van de taxatiewaarde, maar dat door de aantrekkende woningmarkt vaak meer wordt betaald voor een woning dan die waarde. Het verschil moet worden betaald uit eigen zak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden